De tijd van het testbeeld

De babyboomers en al diegenen die wat ouder zijn, zouden met evenveel recht de testbeeld – generatie genoemd kunnen worden. Want hebben zij allemaal niet met open mond zitten kijken naar de opkomst van het fenomeen televisie? En waren zij het niet die op woensdagmiddagen om vijf uur aanschoven in een voorkamer bij die ene buur die zo bevoorrecht was om die wonderkijkkast al in zijn bezit te hebben, waarop dan bijvoorbeeld de Verrekijker plus Dappere Dodo te zien waren en tante Hannie hen weer voor een week uitzwaaide? Zo was het toch ongeveer en daar waren zij vol van zoals ze zich ook op zaterdagavonden in het donker op tijd installeerden om al naar het testbeeld te kunnen kijken. Aan de hand daarvan kon de televisie immers ingesteld worden, in scherpte, in lengte en in breedte. Wie herinnert zich niet dat vaste ceremonieel dat aan zo’n kijkavond voorafging? Ik weet het in elk geval nog goed hoe de bezitter van dat toestel toch elke keer weer als een soort operator moest fungeren.

Met de vingers aan die magische knoppen die zich aan de onderzijde van het apparaat bevonden, maar uit de buurt waarvan je maar beter bleef omdat anders het beeld kon gaan lopen. Althans dat was mijn heilige geloof toentertijd waardoor ik als het ware als verstijfd, gebiologeerd en gehypnotiseerd in mijn stoel zat en het niet waagde om er uit te komen als de tv aangezet was, uitgetest werd en op het punt stond om een programma uit te gaan zenden. Een magisch gebeuren dat bij velen in het geheugen gegrift zal zijn met elke keer weer het plezier als na het testbeeld het echte beeld met levende mensen doorkwam. O wat een wonder zagen wij zich daar voor ons voltrekken, hoewel soms dus wel eens verstoord omdat het beeld dan ging lopen. Met de eens zo grote opluchting als dat weer was stilgezet en we weer in de ban waren van het kijken, dat op geen stukken na vanzelfsprekend was en daarmee eigenlijk in verhouding stond tot elk facet van ons leven, dat een ontdekkingsreis en een wonder was, waar wij ons, denk ik, toen heel goed mee voelden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De tijd van het testbeeld

 1. Margo zegt:

  Ja toen was televisie nog een wonder. Ik zag voor het eerst een tv beeld in een hotel op het eiland Malta, waar wij in 1964 een tussenlanding maakten (een van de vele) op reis van Johannesburg naar Amsterdam. In Zuid Afrika was nog geen tv. Later in het hotel waar we verbleven zag ik de Olympische spelen op tv, het Eurovisie Songfestival later. Brandpunt bij mijn oma thuis, in zwart wit nog. tomtomtomtom -tommerdetomtom – pieuw pieuw poeuw!!! Dat herinner ik me allemaal als wonderen. En het was nog in zwart wit! Tegenwoordig kan iedereen die iets banaals doet (ze worden er speciaal op gecast begreep ik) op tv komen en hoeft het van mij allemaal niet meer.
  De programma’s die jij noemt ken ik niet, dat was waarschijnlijk voor mijn (televisie) tijd? Floris herinner ik me nog wel.

 2. Nanos zegt:

  Wij hadden tv vanaf medio 1958, een grote kast met en klein zwartwit- scherm, toen er nog op zaterdagavonden vlak voor de uitzending begon een bordje in beeld verscheen met de vermelding van het aantal ingeschreven tv-toestellen. Ik weet niet, hoe vaak dat bordje kwam (elke week, elke maand?). Mijn moeder schreef het nieuwe getal achterop de kalender, dan rekenden we uit ‘hoeveel er bijgekomen waren’. Voordat onze tv kwam gingen we naar vrienden van onze ouders, een lading kinderen in een verduisterde kamer.

 3. Sjoerd zegt:

  Haha, ik was al vroeg een haantje de voorste om het mijn pa uitzonderlijk moeilijk te maken om dit beeld stil te krijgen. En zodra hij even weg was liep het weer weg, en steeds sneller. Waarop de tonen die de TV produceren, ondergeschikt waren aan de tonen die mijn pa produceerde…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s