N.a.v. de val van Armstrong

Dat Lance Armstrong nu zo diep valt, vind ik niet zo’n probleem. Het aureool van onaantastbaarheid heeft hij jarenlang te opzichtig gekoesterd waardoor het op een gegeven moment wel mateloos moest gaan irriteren en leedvermaak dus alleen maar sneller genereert. Herinner nog maar eens zijn herhaalde triomfalisme tijdens de laatste etappes van de Tour de France als hij zich wat graag en vooral voor het oog van de camera liet fêteren door het complete peloton dat hij schatplichtig aan zich waande en dat wat hem betreft alleen maar goed genoeg was om zijn voeten te kussen. Stuitend arrogant was dat vertoon, wat zijn superioriteit in die Tour des te onverdraaglijker maakte, als ze al niet tegen de borst stuitte omdat die Ronde als wedstrijd daardoor kapot werd gemaakt. Vandaar dat ik op zich weinig problemen heb met zijn complete ondergang omdat hij mij nou niet echt dat plezier heeft gebracht waarnaar ik elk jaar toch uitkeek in afwachting van de Tour de France. En evenmin heb ik echte compassie met al die renners, die kampioenen en ook hun knechten, die zich in het wielermetier alleen wisten te handhaven met hun vals spel, met doping, met epo, met testosteron dan wel cortisonen of welke rotzooi ook. Vroeg of laat waren ze immers aan de beurt. Ze konden er op wachten. Want al is de leugen nog zo geraffineerd en snel, de waarheid achterhaalt haar wel, hebben al die kleine visjes mogen ervaren en nu ook die grote kampioen Armstrong, die godzijdank niet boven de wet stond, ook al dacht hij de wereld, zijn wereld, naar zijn hand te kunnen zetten.

Geen medelijden dus met deze man die zo maar nu kan ervaren wat eenzaamheid is, ook als je niet aan de top staat. Maar des te meer compassie met al die jonge jongens, de Raborenners, zoals Gesink, Mollema, Kruijswijk en Kelderman, die met hun goede bedoelingen om een schone sport te bedrijven, door het hoge en valse spel dat Armstrong heeft gespeeld, nu in diens val worden meegesleurd en zo maar in de kou dreigen te komen te staan, nu Rabo zich als sponsor niet meer wil laten zien in een wereld die zo verziekt is geraakt door de chicanes en het bedrog van een van de iconen van die sport met daaromheen een netwerk van lakeien en slippendragers die even gemakkelijk de fout in gingen omdat het financieel zo verleidelijk was als ze al niet te slappe knieen hadden. Onder hen dus ook mannen als Breukink, de Rooy en van Houwelingen die het allemaal jaar in, jaar uit nagenoeg onder hun ogen hebben zien gebeuren, maar te slap of te laf waren om er zich tegen te keren. Zij wilden ook winnen. Was het niet linksom, dan in godsnaam rechtsom. Waarmee ze in feite medeplichtig werden aan het grootschalig bedrog dat zovele jaren door het profpeloton is bedreven. Dus volkomen terecht dat ze een schop onder hun kont hebben gekregen en begrijpelijk ook dat hun geldschieter, de Rabobank, die zich zo belazerd voelt, zich afkeert van de wielersport en jonge, goedwillende renners in de steek moet laten. Hoewel die slim genoeg zijn om te weten bij wie zij uiteindelijk hun gram moeten halen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op N.a.v. de val van Armstrong

 1. Mack zegt:

  Over Armstrong heb ik genoeg gezegd. Verder zou het mooi zijn als de tour de 100e editie niet haalt vanwege dit, en iedereen met lege handen staat. En dat de 101e editie weer gaat lijken op de 1e editie, zonder sponsors en dat we weken later achteraf in de krant lezen wie er gewonnen heeft.

 2. Laurent zegt:

  Ja, die leugen dat Armstrong als Amerikaanse wielerheilige zonder doping alle andere dopinggebruikers zou verslaan, dat is wel goed dat dat beeld eens even onderuit geschopt is. Het neemt overigens niet weg dat het toch een groot renner is, want zijn directe concurrenten gebruikten ook.
  De beste is hij evenwel niet, omdat hij zich uitsluitend op de Tour concentreerde. Daarom kan hij zich niet meten aan een Eddy Merkcx, die zo ongeveer alles won wat er te winnen viel. Die ongetwiifeld ook niet schoon was.

 3. Laurent zegt:

  Eddy Merckx (idiote Vlaamse spelling ook)

 4. Ik vind dit een prachtig blog en ik ben het ook helemaal met Mack eens… gewoon de volgende editie Tour de France overslaan.. en weer opnieuw beginnen….Agnès

 5. Sjoerd zegt:

  En jij dacht dat het er in andere takken van het bedrijfsleven anders aan toe gaat. Nee dus, overal waar beroeps voor staat, gaat het om de centen, en hoe ze verdiend worden komt op een latere plaats. Alleen winnen telt. En als ze tijdens de tour niet betrapt worden moet je ze verder met rust laten…

 6. Ximaar zegt:

  Helaas is het alleen nog maar een (uitgebreid) raport met veel getuigenverklaringen. Volgens mij is Armstrong pas schuldig als de rechter en/of het CAS dit raport voor waar accepteren. (Je zou ook denken de UCI, maar volgens mij is die net zo schuldig aan het dopinggebruik.) Dwz heel veel renners hebben verklaringen afgegeven om zelf strafvermindering te krijgen. In het verleden is vaak gebleken dat ook zij om die reden kunnen liegen. Neemt niet weg dat ik er ook van uit ga dat Armstrong, Mercxkschz, Ulrich, Riis, Jansen, Zoetemelk, Indurain, Delgado, Lemond, Hinault hebben gebruikt. Maar om mensen publiekelijk te lynchen na hoofdzakelijk getuigenverklaringen gaat me wat ver.

  Daarbij heb ik de indruk dat vooral eens gekeken moet worden naar de artsen, verzorgers en ploegleiders. Die mensen zitten er nog altijd en heben volgens mij (dus ook niet oficieel bewezen) steeds tegen renners gezegd: ‘Jullie moeten zulke prestaties verrichten, dat is op een schone manier niet te doen. Daarom hebben we wel wat kleine hulpmiddeltjes die je daarbij helpen.’ En als dat zo is, dan heeft vrijwel iedereen gebruikt en was het gewoon een eerlijke wedstrijd. Alhoewel eerlijk is het nooit, want ook degene met de duurste fietrsen, beste aparatuur maken het meeste kans op winnen. Zo erg als met de F1 is het niet, maar met weinig geld is de Tour winnen vrijwel onmogelijk.

  Wat dat betreft ben ik ook voor amateurwielrennen, want mogelijk is het brood verdienen aan sport de echte aanzet geweest tot structureel doping gebruik.

  Ben dus ook voor een ouderwetse Tour de France zonder volgwagens, zonder reclamecaravan en waarbij de renners zelf weer hun banden lappen onderweg. De winnaar krijgt een taart en de eeuwige roem.

 7. ronald zegt:

  Hopelijk doet Lance Armstrong een boekje open over de medeplichtigheid van sponsors, teamartsen, ploegleiders, bestuurders en andere betrokkenen bij zijn dopinggebruik.

  Men zou dan vervolgens een onafhankelijke onderzoekscommissie kunnen instellen die gaat onderzoeken wie er medeplichtig zijn. Werd Lance Armstrong onder druk gezet om te liegen?
  Zo ja door wie? Wie is er allemaal medeplichtig aan de top van de omerta clan?
  Wisten bedrijven als Nike en Rabobank er van? Zij hebben immers door het gebruik van doping hun zakken extra kunnen vullen.

  Eerst openheid van zaken geven en lijken ruimen. Dan de wielersport weer gezond en duurzaam maken.

  Als oud-topsporter en medicus wil ik hierbij nog even een nuance geven. Niet alle doping is even slecht of goed. Het kan ook worden ingezet om de gezondheid van de topsporter te beschermen. Omstandigheden, begeleiding van een sportarts, kwaliteit van hormoonpreparaten, de toepassing, etc. etc. bepalen de uitkomst.

  Groet,
  Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s