Onbehoorlijk bestuur in Valkenburg

De gemeente Valkenburg, en dan wordt natuurlijk haar bestuur bedoeld, wordt hier vaker stevig op de korrel genomen. Daar maakt ze het dan ook danig naar. Zie hoe ze zich ook nu weer op het meest microscopisch bestuurlijk niveau in al haar kleinzieligheid heeft laten gelden. Met excuses voor deze diskwalificatie vooraf. Maar het kost mij dan ook de grootste moeite om mijn boosheid voor mij te houden als ik weer zo’n incident zich zie ontrollen dat zo typerend is voor het klimaat in Valkenburg, waarin de konflikten tussen gemeentebestuur en burgerij aan de orde van de dag zijn en bijna regel lijken te worden. Kan het ook anders met een ambtenarij die kennelijk behagen erin schept om de bestuurlijke spierballen te tonen en te laten rollen omdat orde – en regelhandhaving zo lekker voelt als je je tenminste daarbij aan de goede kant van de streep bevindt? Iets anders valt er toch niet te konkluderen uit een voorval dat alleen maar de kinderachtigheid en benepenheid van bestuurlijk gedrag laat zien dat in Valkenburg geen incident meer is, maar bijna schering en inslag lijkt geworden. De kwestie waar het om gaat, speelt zich af op de wei die zich bij de voormalige Leeuwbrouwerij bevindt.

Die wei is al zes jaar in bruikleen bij de Stichting Biomentor uit de wijk Broekhem in Valkenburg, die dat terrein benut om paarden daar te laten revalideren. Die stichting heeft in die tijd ook alle onderhoud voor haar rekening genomen. Sinds kort is de gemeente Valkenburg eigenaar van het betreffende terrein, dat het op lange termijn verder wil ontwikkelen om er klinieken, welnessbedrijven en musea te realiseren. Hoewel ook weer niet zo lang dan dat men het bij het gemeentebestuur dienstig achtte om die Stichting Biomentor al meteen goed onder druk te zetten door nagenoeg op de dag dat de eigendom van dat voormalig terrein van de Leeuwbrouwerij was verworven, die stichting aan te zeggen om de paarden die zich in de betreffende wei bevonden binnen 24 uur na ontvangst van die aanzegging uit die wei te verwijderen, bij gebreke waarvan de hekken rondom met onmiddellijke ingang verwijderd zouden worden. Een andere weg was er blijkbaar niet. Waarmee niks nieuws onder de zon is. Noem het eerder de regel van het onbehoorlijk bestuur die meestal de enkele uitzondering in Valkenburg, als de burger toevallig wel eens aan zijn trekken komt, voor de zoveelste maal bevestigt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Onbehoorlijk bestuur in Valkenburg

 1. Beste Rob,
  Ik ken de bestuurlijke verhoudingen in Valkenburg niet, ik woon altijd een tijd niet meer in Limburg. Wel ken ik zeer goed de activiteiten en de deskundigheid van Stichting Biomentor. Ik betreur het zeer dat twee mensen die hun ziel, passie, kennis en professionaliteit in dit werk leggen, blijkbaar nu zo het vuur aan de schenen wordt gelegd door de gemeente Valkenburg. De toewijding waarmee zij elk dier begeleiden en behandelen is in deze moderne, snelle tijd uniek te noemen. De wijze waarop ze de Paardenacademie op poten hebben gezet (letterlijk en figuurlijk) behoort een lintje te krijgen. Maar nee, wat gebeurt er anno 2012: je wordt met dier en al op straat gezet. Triest!
  Het zou mooi zijn, wanneer elke Valkenburger en Limburger met een hart voor dieren en natuur zich sterk maakt voor het lot van Eriko en Wim de Leeuw en hun paarden.
  In elk geval geweldig Rob, dat je in jouw blog melding maakt over dit zeer ONBEHOORLIJKE gebeuren.

  • robschimmert zegt:

   Gelukkig heeft de Stichting twee maanden respijt gekregen. Wat niet wegneemt dat er wel benen gemaakt moet worden voor de arrogantie die er in het gemeentehuis van Valkenburg zetelt. Een dag eerder werd het Historisch Museum ‘Land van Valkenburg’ ook van de ene op de andere dag de gehele gemeentelijke subsidie ontnomen. En ook dat gebeurde met een aplomb die bij het onbehoorlijk bestuurd Valkenburg behoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s