Het lot van de familie Meijer (1)

Vooruitlopend op de bespreking van het boek welke eind van deze week, begin volgende week zeker zal volgen, moet ik nu al een en ander kwijt over ‘Het lot van de familie Meijer’ van Charles Lewinsky. Want dat is het boek waar het over gaat, dat echter te dik is en te veel indrukken nu al bij mij achterlaat dan dat ik dat in een enkel logje kwijt kan als ik het helemaal gelezen heb. Vandaar mijn ongeduld om nu al wat van mijn gedachten erover prijs te geven. Laat ik mij beperken tot twee aspekten die bij mij het meest in het oog zijn gesprongen tot nu toe. Als er iets mij door dit boek duidelijk is geworden, dan is het wel dat een boek razend knap geschreven kan zijn en geweldig gecomponeerd zonder dat het daarmee hoeft te dingen naar het etiket van literatuur. Van ingewikkelde verhaallijnen is er namelijk geen sprake noch wordt er door de schrijver gebruik gemaakt van stijlfiguren of verteltrucs om de aandacht van de lezer vast te houden. Lewinsky heeft dat bepaald niet nodig omdat hij zijn verhaal zodanig opdient en van zoveel aantrekkelijke elementen voorziet dat de aandacht van de lezer voortdurend gevangen gehouden wordt.

Zo fascinerend en meeslepend is zijn verteltrant waarin hij steeds de openingen biedt om de geschiedenis van de Joodse familie Meijer, haar reis door de tijd, op de voet te blijven volgen. Waarin de schrijver in elk geval al een eye – opener aanbiedt ten aanzien van het antisemitisme en van de wetmatigheid waaraan dat zou voldoen. Want heel duidelijk komt in de eerste vierhonderd bladzijden van ‘Het lot van de familie Meijer’ tot uitdrukking dat die Zwitserse Joden van niks en niemand last hebben zolang ze moeten sappelen voor hun bestaan dat zich daardoor dan noodzakelijkerwijs in de marge van de samenleving afspeelt. Maar niet zodra slaan zij hun vleugels uit en trachten zij zich meer pretenties aan te meten omdat het hun zakelijk voor de wind begint te gaan, of ze worden gekonfronteerd met die uitingen van antisemitisme, die voordien altijd onder de oppervlakte bleven, maar die er in die gewijzigde omstandigheid op gericht waren om hen vooral op hun plek te houden, de plek die hen op grond van hun ras en geloof nu eenmaal volgens hun omgeving toekwam. Waarmee Lewinsky wel eens de echte waarheid kon hebben verteld over het waarom en de verschijningsvorm van het moderne antisemitisme.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het lot van de familie Meijer (1)

  1. Sjoerd zegt:

    Ik moet heel eerlijk zijn en vertellen dat het hier op de plank staat, naar dat ik na de eerste honderd pagina’s de moed heb opgegeven om het te lezen.

  2. albert zegt:

    tine laat even weten dat ook zij dit boek heeft gelezen en haar inzicht in het menselijke tekort heeft bevestigd. .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s