Lidice

Afgelopen zondag, 7 oktober, besprak ik “HhhH“, het boek van Laurent Binet, dat de aanloop tot de aanslag op Reinhard Heydrich op 27 mei 1942 in Praag, die aanslag zelf alsook de nasleep ervan beschreef. Hoewel het in het boek ruimschoots aan de orde kwam, bleef een van de meest beruchte wraakacties die de nazi’s naar aanleiding daarvan ondernamen, binnen mijn logje buiten beschouwing. Bedoeld wordt de vernietiging van het Boheemse dorp Lidice als uitvloeisel van het bevel van een woedende Hitler om Bohemen in bloed te dompelen en de moordenaars van Heydrich te vinden. Die aanval op Lidice, die vergelijkbaar was met het bloedbad dat de Duitsers nota bene op de kop af twee jaar later in het Franse Oradour sur Glane zouden aanrichten, vond op 10 juni 1942 plaats, veertien dagen na de aanslag in Praag en bijna een week nadat Heydrich aan zijn verwondingen was bezweken.

De Duitse veiligheidspolitie omsingelde op die dag het dorp Lidice, en versperde alle vluchtwegen. De nazi’s kozen het dorp, omdat het bekend was dat de bewoners de Duitse bezetting vijandig gezind waren en omdat ze vermoedden dat in Lidice lokale partizanen verborgen zaten. De gehele bevolking werd uit de huizen gejaagd en verzameld. Alle mannen ouder dan 15 werden in een schuur opgesloten en de volgende dag neergeschoten. Negentien andere mannen die op dat ogenblik in een mijn aan het werken waren en 7 vrouwen werden naar Praag gestuurd, waar zij ook werden neergeschoten. De overgebleven vrouwen werden naar het concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd, waar een kwart van hen stierf door uitputting of in de gaskamers.

De kinderen gingen naar een concentratiekamp in Lodz, waar ze volgens raskenmerken werden gesorteerd. Degenen die aan de arische kenmerken voldeden gingen naar Duitsland (na de oorlog kwamen de meesten van hen terug), de rest werd vergast in Chelmno. Het dorp zelf werd door bulldozers met de grond gelijk gemaakt. In totaal werden 340 mensen uit Lidice uit wraak vermoord door de nazi’s (192 mannen, 60 vrouwen en 88 kinderen). Een klein Tsjechisch dorp genaamd Ležaky werd twee weken later ook vernietigd. Daar werden zowel mannen als vrouwen neergeschoten. Kinderen werden ofwel naar Duitsland gestuurd (arische kinderen) of vergast (de rest). Het totale aantal slachtoffers van de wraakacties wordt op 1300 geschat. Dit cijfer is inclusief verzetsstrijders, hun symphatisanten en willekeurige slachtoffers, waaronder dus de inwoners van Lidice

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Lidice

  1. Margo zegt:

    Pfffff. Het blijft ongelooflijk wat er toen allemaal gebeurde, hoe vaak ik er iets over lees of zie. Het went nooit. Gelukkig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s