Het krediet van Leers (herh)

Het is wel eens aardig om terug te kijken. Een enkele keer. Niet meer. Dat deed ik dus gisteren ook en belandde daarbij op dit weblog aan bij een stukje dat ik op de kop af een jaar geleden onder de titel ‘Het krediet van Leers’ schreef. Omdat het nog weinig aan aktualiteit heeft ingeboet en eigenlijk alleen achter het feit van het verder afgebladderd imago van diezelfde Leers aanloopt, leek het mij wel een aardig idee om het in dezelfde vorm nog een keertje te plaatsen. Hoewel zo’n reprise wat mij betreft wel een uitzondering zal blijven.

Van het door hem in Maastricht zo zorgvuldig opgebouwde en gestoffeerde imago is niet veel meer over. Was hij anderhalf jaar geleden nog de grote meneer waar die hele stad met pijn in het hart afscheid van nam, nu ligt dat beeld compleet aan gruzelementen, niet in de laatste plaats door zijn eigen toedoen, door de eigen stommiteit van Gerd Leers. Want natuurlijk was dat beeld al hevig aan het wankelen gebracht, in elk geval uit het lood geslagen toen hij diep gebogen in het spoor van Verhagen namens het CDA toetrad tot dat meest rechtse kabinet van na de oorlog. Na ze jarenlang voor de borst te hebben gehouden, liet hij zich stevig in de kaart kijken, legde hij ze zelfs op tafel. Macht verslaaft, wordt wel eens gezegd. Zeker bij deze Leers die daar ook wat graag zijn standpunten en meningen voor inlevert, blijkt momenteel meer en meer. Want streed hij als burgemeester van Maastricht nog te vuur en te zwaard voor die asielzoeker die geheel in de knel was geraakt en nam hij vanuit die positie ook vaker het asiel – en immigratiebeleid scherp op de korrel, nu ziet hij als minister er geen been in om een draai van 180 graden te maken en het beleid uit te voeren, zelfs in aangescherpte vorm, dat hij eerder zo bekritiseerde.

Zoals je er ook niet van opkijken moet dat hij zich even gemakkelijk schaart achter het nieuwe antidrugsbeleid, waar hij tot voor een jaar terug zo hartgrondig voor gedogen pleitte. Een blad aan de boom is er niks bij, maar Leers krijgt het voor mekaar om bij een beetje tegenwind of als het hem in zijn kraam te pas komt, gewoon en zonder aarzelen draaien te maken. En voor diep door het stof gaan schrikt hij evenmin terug. Nee, hij is er zelfs flink genoeg voor om en plein public te verkondigen hoe hij, vent van in de zestig, als een drol, als een schooljongen werd teruggefloten door zijn baas, Mark Rutte, en naar Geert Wilders werd gestuurd omdat die op zijn teentjes was getrapt over meningen van Leers over immigratie, die wat hem betreft onzinnig waren en geen pas gaven. Aan welke opdracht Gerd dan ook graag gehoor gaf om vervolgens een naar zijn zeggen goed gesprek met Wilders te hebben. Wat op zich al verwonderlijk is en laat zien hoe diep je kunt zinken omdat Geert slechts in kreten, uitroeptekens en zekerheden pleegt te spreken. Dus moet er iets aan de hand zijn met de beeldvorming van Leers, die bij hem vermoedelijk wordt bepaald door een minimum aan zelfrespect en een maximum aan overlevingsdrang. Want hij wil o zo graag in Maastricht in zijn riant verblijf op Campagne blijven wonen. Waar hij nog wel dat beetje krediet heeft dat elders al in rook is vervlogen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het krediet van Leers (herh)

  1. Sjoerd zegt:

    Dat je daar nog woorden aan vuil maakt, de verkiezingsuitslag zegt genoeg.

  2. Ikke zegt:

    Dat is niet zo moeilijk, hoe dichter bij het volk hoe meer affiniteit je ermee ervaart. Daarom kan Europa niet anders dan een monster scheppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s