Cultuurbarbarij in Valkenburg

Valkenburg en cultuur verhouden zich zo ongeveer als water en vuur. Ze hebben niets met elkaar, waarbij als belangrijkste oorzaak genoemd kan worden dat cultuur geld kost en niets in het laatje brengt, dus in de ogen van de bestuurders van de Geulgemeente geen toegevoegde waarde heeft. Met als gevolg dat het streekmuseum Land van Valkenburg volgend jaar het eerste en bijna enige slachtoffer is van de bezuinigingsaktie die door de gemeente moet worden getroffen omdat het Rijk volgend jaar drie ton minder doteert aan Valkenburg. En omdat er niet meer uitgegeven kan worden dan er binnen komt, moest de verantwoordelijke wethouder – het was er ook nog een van de PvdA – dus die bezuinigingsronde doen die dan ook snel was voltooid. Want geen williger slachtoffer in Valkenburg dan die zogenaamde cultuurtempel, dat streekmuseum, waar geen toerist om vraagt en dat dus nul komma nul bijdraagt aan het imago van de gemeente, was de redenering van die wethouder die daarom de geldkraan wil dichtdraaien van dat instituut dat zich de laatste jaren opnieuw uitgevonden had.

Met als gevolg dat de loop vanuit de eigen bevolking en vanuit de omgeving er weer aardig in begon te komen, ook dankzij enkele spraakmakende exposities, onder andere in het kader van het recent gehouden WK Wielrennen. Maar al dat enthousiasme en die goede wil heeft niet mogen baten omdat het te weinig oplevert en verder geen bijdrage heeft die in geld is uit te drukken. Waarna het dus heel snel is gedaan en daarmee ook de vaste collectie van dat museum een ander onderkomen krijgt wat nog een volgende besparing oplevert, namelijk van huisvestingskosten. Wat eens te meer bewijst dat wat waarde heeft, uiteindelijk weerloos is tegen rekenmeesters van het kaliber als deze pas aangestelde PvdA – wethouder, zeker als die bevangen zijn door de blinde ambitie om zich volledig waar te maken en vooral in het gevlei te komen van de gevestigde orde van Valkenburg. Waar die PvdA’er niet meer bang voor hoeft te zijn. Dat zal hem beslist zijn gelukt. Waarmee de cultuurbarbarij weer eens in dat stadje aan de Geul heeft gezegevierd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Cultuurbarbarij in Valkenburg

  1. Sjoerd zegt:

    Met een garantie aanvraag van meer dan twee miljoen voor het wk wielrennen van het afgelopen jaar moeten we dat ook maar niet meer in Valkenburg houden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s