Een helpende hand?

Nu Groen Links zichzelf definitief om zeep heeft geholpen zonder dat de buitenwacht daar ook maar een hand voor hoefde uit te steken en het wachten alleen nog is op dat laatste lid dat het licht wil uitdoen, lijkt het moment ook gekomen om nog zo’n wezensvreemd verschijnsel in de Nederlandse politiek naar de andere wereld te helpen, waar het in feite ook thuis hoort. Want met de beste wil van deze wereld kun je toch onmogelijk beweren dat een Partij voor de Dieren daarin op zijn plaats is. Het is compleet van de gekke en slaat nergens op. Terwijl wij mensen namelijk al meer dan genoeg aan onszelf hebben en ook druk genoeg zijn om ons eigen bestaan op orde te brengen, menen wij, als we die partij mogen geloven, ook nog de vrijheid te kunnen nemen om ons sterk te maken voor de dierenwereld, die toch haar eigen wetten en regels heeft met daarin bovenal het recht van de sterkste. Wat wij in onze mensenwereld hebben afgezworen, met name als het bewijs dat wij de beschaving echt hebben omarmd en het daarom ook in onze wetgeving opnamen.

Maar heeft dat weer het logisch gevolg dat wij ons de pretentie aanmeten om de inhoud van het dierenleven via de politiek in onze banen te leiden? Zoals die Partij voor de Dieren dat wil. Dat is toch ver over de top en de uiterste vorm van decadentie. Want dat wij ons eigen leven in al zijn vormen maakbaar willen hebben, moet dan maar zo zijn en is tot op zekere hoogte o.k. Gekker dan dat moet het echter niet worden. Wat zoveel betekent dat wij van de dieren afblijven en de dieren vooral de dieren laten zijn met hun eigen regels en wetten, waar we met zo iets ridicuuls als een Partij voor de Dieren ver van af dienen te staan. Wie zijn wij immers dat wij met onze wetten en vooral ons onvermogen het leven van dieren denken te kunnen reguleren, waar de natuur en zijzelf bewezen hebben dat als de besten te kunnen en daarmee ook sterk genoeg bleken om ingrepen van de mens altijd de baas te zijn en te zijn gebleven? Een helpende hand, en zeker niet die van die Partij voor de Dieren, hebben zij dan ook echt niet nodig.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Een helpende hand?

 1. Mack zegt:

  Nou, daar ben ik het nou helemaal niet mee eens. De PvdD is er juist gekomen omdat mensen wat onzorgvuldig met dieren omgingen, omdat zij vanwege één of andere vreemde gedachtengang het volkomen logisch vinden dat een mensenleven voor een dierenleven gaat? Omdat dieren volgens hen gemaakt zijn voor de slacht? De mens is totaal de weg kwijt als het gaat om geldelijk voordeel, en als hij daarmee dieren kan benadelen, zal hij het niet laten. Nee hoor, ik vind het prima dat iemand zich voor de dieren inzet die overgeleverd zijn aan mensenhanden.

 2. ed mather zegt:

  Over wereldvreemdheid gesproken mijn beste Rob: de mens grijpt voortdurend in de natuur en de dierenwereld in, en dat bekomt de dieren en de natuur bijzonder slecht. Onze zich alsmaar uitdijende menselijke ‘beschaving’ leidt tot biotoopvernietiging voor veel dieren (het regenwoud dat in hoog tempo wordt gekapt is maar een voorbeeld); onze oceanen veranderen dankzij het zwerfafval dat we produceren in een plastic soep, waarin alle leven sterft: van de 23 soorten albatrossen op aarde zijn er mede daardoor onderhand 19 met uitsterven bedreigd; de opwarming van de aarde gaat zo snel dat veel diersoorten dat niet meer kunnen bijbenen, en mensen introduceren exoten in gebieden waar die niet thuishoren met voor endemische soorten veelal catastrofale gevolgen. Dat alles leidt ertoe dat de biodiversiteit wereldwijd dramatisch afneemt. In Nederland alleen met 85 % sinds 1900. D.w.z. dat 85 % van alle dier- en plantensoorten die in 1900 nog in Nederland voorkwamen inmiddels is uitgestorven. Dat zijn de feiten. Neem er voor de aardigheid eens kennis van, zou ik zeggen, voor je nog meer domme stukjes schrijft.

  • robschimmert zegt:

   Maar om die problemen die ik ten volle erken, hebben we geen suf klubje als de Partij voor de Dieren nodig, die geen andere bijdrage heeft dan de verstoring van het parlementaire proces met haar hobbyisme.

   • ed mather zegt:

    Wel Rob, ik ben natuurlijk erg blij dat je deze problemen ten volle erkent, ook al had ik niet de indruk. Des te onbegrijperlijker vind ik het dan wel dat je dan uitgerekend de partijen die deze problemen agenderen en daar aandacht voor vragen, Groen Links, en vooral de Partij voor de Dieren, in zulke sterke bewoordingen diskwalificeert.

    ‘k Zou zeggen: denk er nog eens over na!

   • Laurent zegt:

    Oh, en wat is dat politieke proces dan wel? Dat de Pvda weer braaf met de VVD samenwerkt – we mogen ze inmiddels wel het CDA van links noemen – en elke substantiële partij zijn bek houdt als dat even wat beter uitkomt.

    • robschimmert zegt:

     Nou, wat mij betreft wordt het effe vier jaar stil in en vanuit Den Haag en komt er om het even wat voor een kabinet, behoudens dan de ellende van de afgelopen twee jaar die hopenlijk defintief achter ons ligt, dat alles voor Nederland op een rij zet. Want ik ben alle gesteggel meer dan zat.

 3. Sjoerd zegt:

  Ik ben nog steeds van mening dat het vertrek van Femke Halsema uit de politiek de val van groenlinks heeft ingeleid. De partij was daarna een ongeleid projectiel. En alle wanhoopsacties die er nu zijn om het tij te keren leiden alleen tot verder verval. Eerst terug naar de basis denk ik dan maar…

 4. Laurent zegt:

  Ik vind de PvdD helemaal geen suf clubje, en ze hebben vaak beter oppositie gevoerd dan diverse andere zgn. linkse partijen, en niet alleen op het gebied van hoe dieren in de bio-industrie gemarteld worden.

  • robschimmert zegt:

   Herhaal dat “Partij voor de Dieren” nog eens in stilte en langzaam voor jezelf. Mogelijk realiseer je je dan wat voor een idiotie dit is en dus bij lange na niet in de Tweede Kamer thuis hoort.

   • Laurent zegt:

    De naam is wellicht niet ideaal, maar wat ze in het parlement doen is heel wat beter dan het gekluns en geduik en de achterbakse koehandel van diverse gevestigde partijen.

    • robschimmert zegt:

     En kunnen ze ook zolang ze minuscuul zijn, in de marge opereren en geen macht hebben. Terwijl het in de politiek juist om dat laatste gaat.

 5. Laurent zegt:

  @Rob: ja, maar dat is ook het mooie van ons systeem, vind ik, dat je kleine partijen in je parlement krijgt die een onafhankelijk geluid kunnen laten horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s