Oorwassing in de Arena

Het moet velen gisterenavond bij het kijken naar de wedstrijd Ajax – Real Madrid hetzelfde als mij zijn vergaan. Na vijftien, twintig minuten begon ik mij al ongemakkelijk te voelen bij het idee dat ik voor de zoveelste maal getuige was van een kansloze missie van de Nederlandse landskampioen tegen Real Madrid. Ik had het al snel gezien en wist dat met een budget van 60 miljoen euro niet op te boksen is tegen een tegenstander die is opgetuigd onder de paraplu van een budget van ruim een half miljard euro. Een op voorhand verloren zaak die des te meer schrijnt omdat op de achtergrond de maffe paradox speelt dat Nederland binnen de EU een bij uitstek sterke economie bezit, terwijl de Madrilenen met hun kolossale kapitaal afkomstig zijn uit een land dat aan de bedelstaf is en ongeveer afhankelijk is geworden van onder andere Nederland, haar partner in de EU. Met die wetenschap in het achterhoofd deed het verschil op de grasmat in de Amsterdamse Arena al goed pijn en nog veel meer omdat daar ook tot uitdrukking kwam dat het idealisme zoals dat bij Ajax heerst en bestaat in het geloof dat alleen opleiden van voetballers volgens een bepaalde spelopvatting loont, keihard werd weggetikt.

Het ging als het ware in rook op door het cynische en tegelijk effectieve countervoetbal van Real Madrid dat iedere fout van de tegenstander afstraft met de beste spelers ter wereld, die het zelf niet heeft opgeleid, maar voor veel geld elders heeft weggekocht. Die verhoudingen waren na een kwartier van de wedstrijd dus al glashelder voor mij en beloofden voor de vierde achtereenvolgende keer heel weinig goeds. Waardoor ik toen al hevig begon te verlangen naar het eind van die ontmoeting, die afgezien van wat Madrileense hoogstandjes weinig goeds voor de Nederlandse voetballiefhebber plus de Ajaxfans in petto had. Wat in de resterende tijd dan ook werd bewaarheid, zodat die uiteindelijke 1 – 4, hoewel een vreselijk koude douche, per saldo nog meeviel, maar de realiteit wel onder ogen bracht, namelijk dat wij met onze goede bedoelingen en al onze pretenties helemaal niets in de Champions League te zoeken hebben. Wij zullen het moeten doen met Ajax – Utrecht. Waar op zich helemaal niets verkeerd aan is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oorwassing in de Arena

  1. Mack zegt:

    Onzin. Ajax kan makkelijk van Real winnen, mits het eens op zijn knieen gaat bij J.C. en zijn leer volgt. Dat budget heeft er niks mee te maken. Met van Basten en Bergkamp hadden ze Real opgerold.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s