Hij belichaamt een van die raadsels van een dorpsleven, die zich niet laten ontsluieren. Welke moeite ik er ook voor zou doen. Zijn bestaan is met zoveel vragen omgeven dat het zoeken van antwoorden daarop zoveel moeite vergt dat het accepteren van zijn aanwezigheid en de erkenning van de waarde ervan veel meer voor de hand ligt. Wat ik dan ook grif doe en dus ook maar al te graag van zijn diensten gebruik maak. Want handig is het natuurlijk wel dat hij het brood bij je aan huis bezorgt. En zo zullen er velen met mij denken die net zo als ik geen zin hebben om elke dag of eens in de twee dagen naar de bakker te gaan voor dat ene brood. Niets zo handig als de diepvries waarin je tegelijk vijf, zes broden stopt die je thuis krijgt gebracht en die als vracht immers onmogelijk zijn om mee naar huis te slepen. Dat hij dus in een behoefte voorziet, staat als een paal boven water. Kijkend naar de vergrijzing, kun je er zelfs staat op maken dat de vraag naar zijn service, die wel op maat is, alleen maar zal toenemen. Tot zover is het allemaal zo helder als glas. Maar zoals dat met alles in het leven gaat, hangt er aan die broodventer natuurlijk wel een prijskaartje, waar dan ook het raadsel begint.
Hij moet immers bij zichzelf ook brood op de plank hebben. Zijn kinderen moeten wel eten, gekleed zijn en ook naar school. Wat hij met zijn zo nuttige werk klaar moet zien te spelen. Maar daar worden de vraagtekens dus direkt groter bij mij en begint mijn begrip en inzicht zoek te raken. Want de broden die hij aan huis aflevert, hebben dezelfde prijs als de bakkers in de winkels in Hulsberg en Schimmert vragen. En hoe je het keert of wendt, ook hij zal zijn waar inkopen bij een bakker die zijn kosten en zijn winst zonder twijfel vertaalt in de prijs die die broodventer ervoor betaalt. Deze zal er op zijn beurt ook een marge op leggen om aan zijn inkomsten te kunnen komen, waaruit hij moet putten om zijn gezin aan de praat te houden. Wat na veel plussen en minnen nooit tot het salaris van een topvoetballer of zelfs de helft daarvan kan leiden. Daar begint dan ook mijn onbegrip en stop ik niettemin meteen met mijn vragen en verwondering omdat ik hooguit wijzer kan worden door hem zelf over zijn prijzen en inkomsten te bevragen. Wat je dus gewoon niet doet en ik mij dus zijn brood maar goed laat smaken zonder mij nog te bekommeren om dit raadsel dat maar een raadsel moet blijven omdat dat nu eenmaal bij mijn dorp schijnt te horen.
Ja, vroeger kwam de warme bakker ook langs de deur, nietwaar? Maar goed, die maakte zelf het brood, dat is wel anders.
Euh… dat is toch niet zo moeilijk Rob. Hij heeft dus geen winkelneringskosten in zijn brood hoeven verdisconteren. Hij bespaart op inrichting, huur van het pand, zaakbelasting en mogelijk nog wat extra op de personeelskosten voor de momenten dat hij zelf de winkel niet open kan houden.
Maar hij koopt wel, net als ik, bij een reguliere bakker in, en verkoopt het dan door. Ra, ra, hoe kan je daar van leven?
Oh zo, oké dat had ik over het hoofd gezien. Misschien een goede prijs bedongen dan bij een bepaalde afname.
En een garage naast de deur, wat wil je nog meer…
Ik heb zelf jaren op zaterdagen brood gevent bij een kouwe bakker. Zijn brood kwam toen al van een broodfabriek en daar is niets mee aan de hand. Die broodfabrieken waren en zijn vaak niet meer dan uit de handgelopen bakkers die het wat groter hebben aangepakt waardoor de kosten worden gedrukt. De methode, ingredienten en recepten zijn hetzelfde als van een warme bakker.
Tegenwoordig vind ik een gewone bakker erg duur. Ik koop nu bij mijn supermarkt, die zelf bakt en al 5 jaar precies 1 euro vraagt voor elk heel brood ongeacht het soort. Die heeft echt prima brood, stevig en goed van smaak en samenstelling. Bij de Jumbo is hetzelfde brood 30% duurder en veel minder van kwaliteit en de rommel van AH vind ik ook niet lekker en vooral een slappe hap. Ik weet dus echt wel wat goed brood is en zo’n supermarkt zal er geen verlies op draaien.
Het houdt dus in dat een warme of koude bakker al snel een euro per brood verdient en volgens mij is daar goed van te leven. Bij ons op het dorp lukte het niet meer, de supermarkten hebben dergelijke broodventers er uit gedrukt. Tegenwoordig is er een ander probleem en dat is dat mensen vaak beide werken. Dat is op te lossen door ’s avonds te venten, maar ik ken geen venter die dat doet. Praktisch kan het dus alleen in een dorp met hoge vergrijzing en weinig supermarkten.
Hier is de stad is onlangs de laatste ventende melkboer gestopt. Er is nog wel een ventende groenteboer, maar die doet maar een klein gebied. Erg vreemd, want overal zijn hier supermarkten en losse groentenwinkels over de stad verdeeld, zoveel behoefte is er volgens mij niet aan. Het is meer een gewenning dat het altijd zo geweest is en ‘het is zo’n aardige man’.
Ik lees dit terwijl mijn echtgenoot naar het dorp is om verse broodjes te halen. Het dorp ligt in Hongarije, en ik denk dat brood venten in een vakantieoord wel heel fijn zou zijn. De bakker zou ze aan de voordeur/tentstok kunnen hangen waar je ze alleen maar hoeft af te halen ’s morgens. Eens in de zoveel dagen geld innen.