Ridder van de droevige figuur

Met afstand verdient hij het predikaat van ridder van de droevige figuur. De komende jaren zal hij niet overtroffen worden in treurige overbodigheid zoals er ook ver in de vaderlandse geschiedenis moet worden teruggegaan om een politicus tegen te komen die dezelfde loze signatuur heeft verkregen. Want het is bepaald niet niks wat Gerd Leers per slot van rekening gepresenteerd heeft gekregen na twee jaar ministerschap, waarin hij de wind alleen maar tegen had, in feite bij niemand iets goed kon doen en bij elke beweging of uitspraak die hij deed, telkens weer doordrongen werd van het besef dat hij alleen maar de nationale pispaal was en verder fungeerde als de bliksemafleider voor het kabinet waarin hij werd gedoogd om Wilders en zijn PVV verder koest te houden. Dat blijkt zijn rol in feite te zijn geweest. Wat je ervan krijgt als je Limburger bent en CDA’er en je wat wilt, tegen de stroom van het kiezersverlies in. Dan zul je veren moeten laten om die zo lang gekoesterde wens van een ministerschap in vervulling te doen gaan. Dan moet je slikken tot je op het laatst alles goed is en je de meest dubieuze portefeuille in de schoenen geschoven krijgt, waar geen eer aan te behalen is, ondanks alle grote woorden die je eraan wijdt.

Zo hield Leers zich van meet af aan flink ondanks de wetenschap van zijn hondenbaan waar geen eer aan te behalen was en die dus alleen maar pek en veren en slapeloze nachten op kon leveren. Nu al weer twee jaar lang, waarin hem geen seconde rust werd gegund noch een spoor van lof of applaus. Doorlopend werd hij over de kling gejaagd, maar groot houden moest en zou hij zich. Wat hem tegen alle verdrukking in nog een beetje is gelukt tot de dag vandaag. Want vandaag moet er iets bij hem gebroken zijn toen hij te horen heeft gekregen dat al zijn bloed, zweet en tranen, zijn lijden, alle hoon, zijn eenzaamheid helemaal voor niets zijn geweest. Besloten is namelijk om het door hem vervulde ministerschap, dat van Immigratie, Integratie en Asiel, op te heffen omdat haar aandachtsgebied geen urgentie meer heeft. En dat binnen nog geen twee jaar. Wat slechts tot de konklusie voert dat in dat besluit ook een waardeoordeel ligt besloten, waar Leers het aan het eind van zijn rit mee mag doen, want hem bestempelt als van weinig waarde en daarmee tot de ridder van de droevige figuur. Waar hij wel om heeft gevraagd. Had hij maar niet vooraan moeten staan en op het verkeerde paard wedden. Zo komt ook dit boontje om zijn loontje.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Ridder van de droevige figuur

 1. Mack zegt:

  Jij denkt wel dat hij (en anderen) het doen om de felbegeerde baan van minister te krijgen? Ik leef nog altijd in de veronderstelling dat mensen zo’n ambt aanvaarden omdat ze denken dat ze iets gaan bijdragen of veranderen.

  • robschimmert zegt:

   Ach, dat is toch bijna hetzelfde?

   • Mack zegt:

    Nou vind ik niet. Hoe jij het omschrijft lijkt het te gaan om het baantje te pakken te krijgen, en er daarna met de pet naar te gooien, ik bedoelde meer per ongeluk tegen de baan aanlopen en er dan maar het beste van maken.

    • robschimmert zegt:

     Dat geloof je toch zelf niet dat Leers per ongeluk tegen deze baan is aangelopen?

    • Mack zegt:

     Nee, eigenlijk niet. Maar je hebt wel ministers die gevraagd werden omdat niemand anders geschikt leek. Die deden het dan met een gezonde tegenzin. Die vond ik dan vaal al met 2-0 voor staan.

    • Jolie zegt:

     Met de pet naar gooien was niet mijn indruk (ook niet uit dit stukje, dat ik iets milder geformuleerd zou hebben, maar waarbij m’n conclusie wel hetzelfde zou zijn) Leers is hiertoe op de een of andere manier verleid, maar hij had kunnen vermoeden dat zijn goede naam en reputatie misbruikt werd voor een zoet-houd-functie-die-niemand-zoet-zou-houden. Treurig dat hij het tòch gedaan heeft. Hopelijk interviewen ze hem over een paar jaar, ik ben benieuwd hoe hij dan terugkijkt (al lijkt het me ook naar pijnlijk voor hem.)

 2. Laurent zegt:

  Ik heb die man nooit begrepen. Om te begionnen moest hij zo ongeveer op sollicitatiegesprek bij Geert Wilders,. die officieel niet eens deel uitmaakte van de regering. Dat zou ik om te beginnen al geweigerd hebben, maar daarmee waren de verhoudingen gelijk duidelijk. Wilders was minister zonder portefueille. En bij elke faux pas werd hij door dat sujet nog teruggefloten ook. Een totale afgang die hij helemaal aan zichzelf te wijten heeft.

 3. Ximaar zegt:

  Volgens mij is het anders verlopen. Gerd Leers wist donders goed dat hij de pispaal zou gaan worden. Ik denk ook dat geen andere CDA’er het wilde en dat Gerd Leers zich aan het eind van zijn carriere opgeofferd heeft in het CDA-belang. Hij heeft aan die partij veel te danken en wilde op deze manier iets terug doen. Voor geld en aanzien zal het niet geweest zijn. Beide had hij niet echt meer nodig. Limburgers droegen hem op handen en zoveel schuift een minstersbaantje niet.

  Het punt was dat het CDA de vorige keer al enorm verloren had en alleen mocht meedoen om voor de gedogende PVV ministers te leveren. Het CDA stond al met de rug tegen de muur. De kans is groot dat Rutte, Verhagen en vooral Lubbers bedacht hebben om deze regeerconstructie aan te gaan om de PVV schade toe te brengen. Dwz als de PVV meedoet, dan moeten ze water bij de wijn doen en verliezen ze kiezers. Maar toen bleek dat de PVV helemaal geen minsters kan leveren en het dus een gedoogconstructie moest worden. Om de PVV binnenboord te houden was ook een minister van oprotzaken nodig en uiteindelijk is Gerd Leers daar voor gevonden.

  Als het bovenstaande klopt, dan heeft ie het feitelijk goed gedaan. Hij of zijn departement hebben niet de breuk veroorzaakt, maar hebben ook niet bijster veel bereikt (wat volgens mij juist de bedoeling was). Ben dus wel erg benieuwd naar de memoires van vooral Leers en Lubbers.

  • Laurent zegt:

   Ik vind dat allemaal veel te subtiel en ingewikkeld. Een cordon sanitaire, zoals ze dat in België hebben gedaan met het Vlaams Blok, was de oplossing geweest. Als je een racistische debiel wil zijn, ok. Dat is je democratisch recht. Maar dan word je wel verder overal buitengehouden. De enige zindelijke oplossing.

   • Ximaar zegt:

    @Laurent: Ik zou het zelf ook anders hebben gedaan. Allereerst had ik een partij zonder leden niet toegelaten tot de 2e kamer.

    Maar wat ik opschreef is zoals het volgens mij door een paar figuren (ik denk Lubbers en Verhagen) op touw is gezet, omdat ze bang waren voor een nog grotere aanhang van Wilders en het nog meer slopen van het CDA. Dat laatste gebeurde evengoed nog, op dat punt hebben de bedenkers zeker niet gescoord. Er zijn ook voldoende aanwijzingen. Zo ging de formatie onder Lubbers bijzonder krom. Hij zei later dat ie een foutje had begaan, maar ik denk dat dat een opzettelijk foutje was. Naast Leers hadden de uitgerangeerden Rosenthal, Hillen en Opstelten vergelijkbare pispaalfuncties. Bar in de weer met van alles en nog wat en ik moet nog zien of er uiteindelijk iets van hun ‘daden’ overeind blijft.

    • Laurent zegt:

     Mja, misschien. Ik denk toch ook dat men vooral uit linksallergie maar liever met de PVV in zee ging, zodat de PvdA buiten boord gehouden kon worden. VVD-ers zijn voor een deel alleen maar wat duurder geklede PVV-ers.

    • Ximaar zegt:

     @Laurent: Daarom schreef ik ook Lubbers en Verhagen, want het kan heel goed zijn dat voor de VVD idd andere redenen waren. Maar Lubbers en Verhagen zijn akelig glad en ik zie ze er toe aan. Want waarom zou je met zo’n ruim gehalveerde partij in een kabinet stappen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s