Opstand der horde

Mocht iemand nog altijd niet weten hoe een opstand der horden of een verwilderde meute mensen eruit ziet, dan doet die er het beste aan om een weekendje lang de live-verslagen van de voetbalwedstrijden van de Nederlandse Eredivisie op televisie te volgen. Want daar worden die verschijnselen pijnlijk treffend in beeld gebracht als er met een minutieuze precizie wordt ingezoomd op groepen supporters die buiten zichzelf zijn of dat volkomen opgefokte individu wordt getoond dat over zijn grenzen heen is gestapt toen de bal ging rollen, en zichzelf vervolgens geheel is vergeten. Men zal zijn ogen niet geloven bij de aanblik van al dat rabiate gedrag en de bijbehorende woeste emoties. Dat panopticum dat zo passeert, laat onomwonden zien wat er dus in mensen zoal kan varen als ze deel van een groep gelijkgestemden uitmaken en daarin niet zichtbaar zijn. Dan blijken er zo maar krachten vrij te komen, die zich bij het voetbal beperken tot de uiting van heftige emoties in de meest barbaarse bewoordingen. Daar blijft het nog bij, omdat het spel op het veld de voorwaarde en de aanleiding daarvoor is, zodat elke zin daaraan ontnomen is zodra de wedstrijd wordt afgefloten en de dagdagelijkse werkelijkheid weerkeert.

Maar er hoeft maar een variabele te wijzigen, bijvoorbeeld de locatie, wat zoveel wil zeggen dat het decor verandert van het voetbalstadion in de Stationsweg in Haren, en we weten inmiddels wat er dan met diezelfde onzichtbaren en gelijkgestemden die tot eenzelfde groep behoren, kan gebeuren. En zou het zo misschien ook gegaan kunnen zijn in de dertiger jaren in Duitsland waar een SA een fantastische dekmantel was voor al dit soort types, die op zichzelf heus geen randfiguren waren of tuig of schorem genoemd konden worden. Maar niet zodra waren ze met al hun beperkingen en frustraties bij elkaar gebracht in die groep waar ze in konden schuilen en vervolgens ook snel hun neuzen dezelfde kant op kregen, of het ging met die meute net zo los als vorige week in Haren of in de voetbalstadions, waar de geschiedenis zich als het ware, hoewel met een ander gezicht, lijkt te herhalen en waar we, moeten we ernstig vrezen, vermoedelijk totaal niets van hebben geleerd. Omdat het stuk voor stuk keurige mensen zijn, waarvan het slechtste boven komt en zichtbaar wordt, als ze bijeen komen voor hetzelfde en daardoor anoniem worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Opstand der horde

  1. Sjoerd zegt:

    Ik weet ook niet wat er in zo’n mens omgaat als er een transformatie optreedt tot Hooligan.

  2. math zegt:

    Als ik door aanleg en afkomst veroordeeld zou zijn tot de onderkant van de samenleving, dan weet ik niet wat dat voor een gevolgen zou hebben voor mijn gedrag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s