Ons taaleigen

Het Nederlands is een mateloos boeiende taal, ingewikkeld, lastig te leren en daarom moeilijk toegankelijk voor buitenlanders. Ze leeft bij uitstek en verandert per dag doordat ze aan zovele invloeden onderhevig is. Ons land is namelijk een open samenleving, ook altijd geweest waardoor in de taal ervan wel de invloeden te onderkennen moeten zijn van alle mogelijke bevolkingsgroepen en minderheden die zich in de loop der eeuwen hier hebben gevestigd. Dat heeft geleid tot een taal met een uiteraard complexe structuur en een bijzonder taaleigen, waarin de respektievelijke invloeden nog nauwelijks terug te vinden zijn. Welk woord heeft een Jiddische bron, wat is te herleiden tot het Frans, Fries, Duits of Engels?

Wat is een samengesteld woord en welk woord is de typische onomatopee, dat van een klank afgeleide woord? Na beantwoording van die vragen blijft er nog een forse hoeveelheid woorden die tot geen enkele oorsprong terug te brengen zijn en die qua kleur en klank op zijn minst opmerkelijk te noemen zijn, maar daarmee tegelijk het specifieke taaleigen, het bijzondere idioom dat het Nederlands heeft, mede bepalen. Vijfentwintig van die woorden zijn hierna genoemd, waarmee de opsomming verre van uitputtend is. Integendeel, het is maar een begin dat bijna uitnodigt tot een hele reeks waarvan ik hoop dat mijn lezers en bezoekers er een fors vervolg aan kunnen en willen geven.

flikflooien – friemelen – tierelantijnen – lapswans – koeterwaals – rimram – frommelen – sloerie – slons – schorriemorrie – schorem – kluns – krakelen – minkukel – nukken – fratsen – gluiperig – spieken – nozem – blaag – lummel – monkelen – smurrie – jofel – huichelen

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ons taaleigen

  1. pjotr zegt:

    Friemelen en frommelen lijken mij dezelfde achtergrond te hebben. Het “-elen” op het eind duidt op herhalingen. Schorem en nozem komen uit het jiddisch. Minkukel is een uitvindeng van Marten Toonder in zijn boek “Heer Bommel en het kukel”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s