Klaagland

Ons land heeft in ruim tien jaar tijd kans gezien om zich te ontdoen van het poldermodel dat door middel van het roemruchte akkoord van Wassenaar in de vroege tachtiger jaren tot stand kwam en het vertrekpunt vormde voor de gelukzaligheid die zo kenmerkend was voor het laatste decennium van de vorige eeuw onder Paars. Doordat sociale partners elkaar bleven vinden kon in een periode van hoogconjunctuur een sfeer van welbehagen blijven bestaan ook toen met gemeenschappelijk goedvinden de sociale zekerheid onder druk werd gezet. In plaats van dat dit onrust teweeg bracht, heerste maatschappelijke tevredenheid, met een voortdurend lage inflate en een werkloosheidscijfer dat eveneens doorlopend laag scoorde. Waarom en wanneer de omslag daarin tot stand kwam, was en is onduidelijk. Het moet rond de eeuw – en milleniumwisseling zijn geweest waarna het met het klimaat en de sfeer in Nederland eigenlijk onverwachts en zonder aanwijsbare reden bergafwaarts is gegaan. Daardoor is het laagland aan de Noordzee in zo’n tien jaar een klaagland van formaat geworden, waarin het geen voorrecht meer is om veel belasting te betalen omdat je het inkomen ernaar hebt en daar dus eigenlijk heel blij mee mag zijn. Nee, het is usance om daar over te klagen en het recht op te eisen om van de overheid een performance van hoge kwaliteit te eisen. Een overheid die het trouwens steeds meer heeft gedaan, die geen vertrouwen meer geniet en waarop te pas en te onpas afgegeven wordt, omdat de burger immers klant en afnemer is geworden in zijn eigen gegroeide perceptie die hem overigens is aangepraat door reclamebureaus en in commercials.

We verlangen daarom gewoon en claimen en klagen als we naar onze smaak niet op onze wenken worden bediend. De NS, KPN, Ziggo, TNT, om maar illustere voorbeelden te noemen, kunnen er over meepraten. Want afgeven op lichamen die nauwelijks tastbaar zijn, maar wel aanspreekbaar, lucht immers maar al te zeer op, zoals het ook zo heerlijk klagen is over al die CEO’s en topbestuurders en zelfs onze eigen volksvertegenwoordigers die natuurlijk slechts bezig zijn hun eigen zakken te vullen. Liever geen nuance. Wijzen helpt allicht en leidt in elk geval de aandacht af van het volledig gebrek aan zelfreflectie dat in Nederland zo langzamerhand gemeengoed is geworden. Anderen hebben het altijd gedaan. Zijn het niet die eenzamen aan de top waarop het al eenvoudig prijsschieten is, dan zijn wel de minderheden aan de beurt waartegen collectief te hoop gelopen wordt. De allochtonen, de moslims, de pedofielen, de asielzoekers, de zigeuners, de woonwagenbewoners zijn dan ook een gemakkelijke prooi voor dat nationale chagrijn dat steeds breder is gaan heersen en dat uiteraard wordt gekoesterd met bijvoorbeeld Slachtofferhulp, de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS en een uitweg vindt via een weer – en verkeersalarm, het politieke populisme en televisiezenders als RTL 5 en 7, Veronica en SBS 6. Wat de konklusie zo langzamerhand rechtvaardigt dat een volk waar het zo kwaad kersen mee eten is en waarin verongelijktheid, bij gebrek aan zelfkritiek, een tweede natuur werd, de crisis verdient waarin het nu verkeert. Omdat slechts dat paardenmiddel helpt, ze wakker schudt en ze aldus zal leren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Klaagland

  1. Sjoerd zegt:

    Klagen zit Hollanders in het bloed. Ik denk dat het de gemiddelde Limburger iets minder treft. Deze accepteert sneller de situatie waarin hij verkeerd, en weet daar na te handelen. Een biefstukje minder, en een pilsje meer… als we maar leut hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s