Mijn 69e verjaardag

Wat is een verjaardag nou eigenlijk meer dan een halteplaats in je leven? Het is in feite niet anders dan de plek waarop je een punt zet achter een jaar dat je het leven mocht leven. Niets meer en niets minder. En om daar nog veel kabaal dan wel een feest van te maken, dat is voor mij een gepasseerd station. We sieren het wat op met een hapje extra. De drank moeten we laten rusten gezien de stand van de fysiek, die nu eenmaal bij de leeftijd hoort. Maar verder houd je het gewoon bij jezelf en weet je dat je de volgende dag begint aan opnieuw een etappe van 365 dagen die je nog maar moet zien af te maken. Want dat wordt wel je lot als de medische bulletins het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn geworden als je familie, vrienden en kennissen treft. Niet dat het daar nog alleen over gaat. Want zo treurig is de inhoud van ons sociaal verkeer nog niet geworden, maar het is er wel een wezenlijk onderdeel van dat zich niet meer laat ontkennen en dus zijn vaste plekje op de agenda heeft naast uiteraard de Haagse politiek, de nieuwtjes van het dorp en de must see’s en do’s die ook altijd de revue passeren.

Dat is de cadans waarin het leven verglijdt als je al een tijdje meer dan zes streepjes achter je naam mag zetten. Met dus de regelmaat en een zekere voorspelbaarheid als de wezenskenmerken en met op dat traject nog die enkele halteplaats die dan verjaardag heet, maar welke dat karakter van hoogtepunt allang is verloren. Omdat we het ondertussen wel weten en omdat die dag ons er ook onmiskenbaar aan herinnert dat we weer een stap dichter bij de finish zijn gekomen, zonder dat dat ons vrees hoeft in te boezemen. Maar een fact of life blijft het wel, konstateer ik ogenschijnlijk wat zwaarmoedig, maar tegelijk ook verheugd, zij het met mate en wat ingehouden, op de dag dat ik 69 jaar ben geworden. Hoewel dus blij dat ik het al zover heb gebracht, toch belast met het besef dat ik nu begin met mijn reis naar het getal zeventig toe, naar de grens waar er geen ontkomen is aan de ouderdom en het bejaard zijn. Mag ik daar alstublieft even bij stilstaan, op een dag die zoveel is als de voorbode van een naderend afscheid van een leven dat nog in zijn volle omvang kon worden ondergaan?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Mijn 69e verjaardag

 1. Laurent zegt:

  Nou, daar mag je best bij stilstaan, als ik je dan desalnietttemin ook mag feliciteren met je verjaardag

 2. Jolie zegt:

  Van harte Rob! En ik hoop dat je deze dag niet alleen ziet als een voorbode van een naderend afscheid (ik lijd geloof ik aan chronische zwaarmoedigheid, want kan me er helemaal in verplaatsen ;-}) maar ook een beetje als een aanleiding om wat feestelijke attributen (julliezelf tracteren..?) in huis te halen..

 3. RadaR zegt:

  Ik zal geen [misplaatste] grapjes over je nieuwe leeftijd maken 🙂 Volsta slechts met een gelukwens en de aanvullende wens, dat het een fijne dag voor jou/jullie mag worden.

 4. Margo zegt:

  Van harte gefeliciteerd! Je moet maar zo denken Rob: toen je 40 werd dacht je dat je al bijna bejaard was en dat bleek later toch heel erg mee te vallen. zeventig is het nieuwe veertig, over twintig jaar denk je: wat was ik toen nog lekker jong!! 😀

 5. Margo zegt:

  Dus ik bedoel maar: denk dat nu maar alvast dan!! 😀

  By the way: ik ben er even van tussen, gaan eens even kijken hoe het in en rond Boedapest is!

 6. Laurent zegt:

  ‘Zeventig is het nieuwe veertig’, die ga ik onthouden…

 7. Sjoerd zegt:

  Nog tien jaar dan ben ik ook zover, proficiat met de aanloop naar je vierde jeugd. Zolang je niet teruggaat naar het baby zijn is er nog hoop…

 8. Nanos zegt:

  Gefeliciteerd, Rob, zo oud is 69 nog niet hoor.

 9. robschimmert zegt:

  @ Allen:
  Hartelijk dank voor jullie gelukwensen en vaker stichtende en troostende woorden die het mij al gemakkelijker maken om dat traject naar de mijlpaal van zeventig te beginnen en af te leggen en vervolgens welgemoed te passeren.

 10. Rob Alberts zegt:

  Gefeliciteerd!
  Op naar de volgende geweldige jaardag.
  Feliciterende groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s