De mooiste zin

Natuurlijk weet ik maar al te goed dat ik vaker lange, soms heel lange en complex opgebouwde zinnen schrijf. Hoezeer ik het ook probeer om het eenvoudiger te doen, er is haast geen ontkomen aan voor mij. Het is mij als het ware met de paplepel ingegoten tijdens de lessen Latijn en Grieks op het gymnasium, als er werk van schrijvers vertaald moest worden die er ook wel raad mee wisten hoe ze hun verhaal in letterlijk ingewikkelde zinnen moesten verpakken, waarbij het bijvoorbeeld al een kunst was om het onderscheid tussen hoofd – en bijzinnen te onderscheiden. Maar de hedendaagse Nederlandse literatuur kent gelukkig ook een schrijver, L.H. Wiener, die met de complexiteit van zijn zinsopbouw zelfs een prijs heeft gewonnen, de prijs voor de mooiste zin, de zogeheten Tzumprijs. Die bedroeg in zijn geval 99 euro oftewel 1 euro voor elk woord in de zin die afkomstig is uit zijn roman “Shanghai Massage” en welke als volgt loopt:

‘Ik zou mijn moeder nog wel eens in die dikke Velsense vissersneus van haar willen knijpen, een neus die van geen ophouden wist, in tegenstelling tot mijn moeders nieren, die het begaven onder druk van alle medicijnen – nu ja, niet echt knijpen, want een beetje zoon die knijpt zijn moeder niet, die eert het wijf dat moeder heet, maar die dikke kokkerd van een gok van haar, dus, tussen mijn wijs – en middelvinger en duim pakken, zoals ik vroeger vaak deed, om te plagen, als een soortement van liefkneuzing, dat zou ik graag nog eens een keertje doen.’

En hoe ik het ook wend of keer, aan zulke fraaie konstrukties kan mijn geschrijf of het pogen daartoe in de verste verte niet tippen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s