Kwast en ijdeltuit

Omdat Zuid – Limburg zo’n lekker compact en qua nieuwsvoorziening overzichtelijk gebied is, heb je als inwoner ervan goed zicht op het functioneren van de burgemeesters van de drie grote steden, dus van respektievelijk Maastricht, Heerlen en Sittard/Geleen. Zo is het betrekkelijk eenvoudig om tot een vergelijking tussen die drie bestuurders te komen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen, als er al sprake van een rangorde zou zijn, dan is het zonneklaar dat de laatste plaats in ieder geval gereserveerd kan worden voor Onno Hoes, de burgemeester van Maastricht, als deze al niet door de bodem van iedere vergelijking zakt. Want in zijn functie lijkt hij er werkelijk steeds minder van te bakken getuige al zijn wonderlijke escapades, die uiteraard meteen gevangen worden door de publiciteit, waar hij van meet af aan een pact mee heeft gesloten dat momenteel geheel verkeerd voor hem uitpakt en dat zo zeker als wat de Maastrichtenaren, die per definitie al niets moeten hebben van wat van over de Maas, laat staan vanuit Holland komt, tegen zich in het harnas jaagt. Want dat staat er momenteel wel te gebeuren met een Hoes die alle kanten op zwalkt behalve de goede. Zie nog maar eens een touw vast te knopen aan ’s mans beleid, bestuur en gedrag.

Zo liet hij zich met alle soorten van genoegen door Jan en Alleman binnen en buiten het stadhuis Onno noemen, om daar van de ene op de andere dag een eind aan te maken en voor zichzelf de aanspreektitel van mijnheer de burgemeester in te voeren. Je moet er maar op komen en het ook nog proberen uitgevoerd te krijgen. Gegarandeerd dat je de lachers breeduit op je hand krijgt. En wat te denken van die door hem zo vurig bepleitte wietpas die na de invoering ervan ook luid door hem bejubeld werd, terwijl hij de toename van overlast met stelligheid ontkende? Hoe snel het bij hem kan verkeren, blijkt nu wel uit zijn voorstel om Maastrichtenaren zonder wietpas de vrije toegang tot coffeeshops te bieden. Het kan nog ridiculer met hem. Want wie neemt nog de burgemeester serieus die met een delegatie van vijftien man op pad gaat naar de Chinese stad Chengdu om daar een panda voor de Kerkraadse dierentuin aan te schaffen. Althans dat werd als een van de hoofddoelen van die trip benoemd. Maar of dat de taak is van een burgemeester van Maastricht, kan met recht gevraagd worden en zal als zodanig zeker gonzen en rondzingen op de Markt, het Vrijthof en het Onze Lieve Vrouwe Plein. Met de zo goed als zekere uitkomst dat het snel met Hoes zal zijn gedaan. Wat wel zo plezierig is voor Maastricht dat meer dan een kwast en ijdeltuit als stadsbestuurder verdient.

Update dd. 19 september

Uit het nieuws van vandaag:

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht ligt zwaar onder vuur in zijn eigen gemeente. Een groot deel van de gemeenteraad eist opheldering over Hoes’ uitspraken dat coffeeshopbezoekers ‘uitschot’ en ‘criminele drugstoeristen’ zijn. Hoes maakte in een interview onderscheid tussen rijke Amerikanen op een cruiseschip die softdrugs komen kopen en criminele drugstoeristen die Maastricht bezoeken. Fractievoorzitter Bert Jongen van coalitiepartij D66 is ‘verbaasd’. “Ik heb schriftelijke vragen gesteld. Ik kan niet duiden waarom de burgemeester drugstoeristen in Maastricht uitschot vindt en die in Amsterdam luxe drugstoeristen. Waarom maakt hij daar verschil tussen?” “Hoes trekt de conclusie dat alle (buitenlandse) coffeeshopbezoekers uitschot dan wel criminelen zijn. Indirect zegt hij hiermee ook dat alle Nederlandse coffeeshopbezoekers hetzelfde stempel krijgen”, zegt ook fractievoorzitter Esmiralde Thieme van de Partij Veilig Maastricht. Hoes is ook degene die in dezelfde presentatie zei dat de wietpas een groot succes was en dat de overlast erna verviervoudigd was. Later was hij ineens tegen de wietpas. De pas is ingevoerd om buitenlandse drugstoeristen te weren, maar is een enorme flop.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kwast en ijdeltuit

  1. Sjoerd zegt:

    Als je me vraagt hoe onze burgemeester heet moet ik je het antwoord schuldig blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s