Op de koffie bij de buren

Naast alle verkiezingsretoriek werden we de afgelopen dagen en weken om de haverklap verveeld met commercials die ons eraan herinnerden dat het op zondag 22 september Nationale Burendag is. Voor de zevende keer al. Want die dag schijnt in 2006 voor het eerst gevierd te zijn. Of er behoefte aan bestond, werd niemand gevraagd. Het initiatief werd plompverloren genomen door Douwe Egberts dat toen buren met elkaar in kontakt wilde brengen onder het genot van een goed kop koffie. Want met koffie, zo luidde de motivatie, kun je echt even de tijd nemen voor je buren. Koffie is voor buren het begin van het leggen en versterken van kontakten, zo ronkte de pr-afdeling van Douwe Egberts op dat moment zo’n zeven jaar terug nog even door. Waarmee meteen duidelijk werd dat die hele Nationale Burendag in 2006 niet zo maar spontaan uit de lucht kwam vallen, een lumineus idee was van een groepje mensen dat zo de noodklok wilde luiden over de sociale verarming die aan het groeien zou zijn.

Welnee, het was de zoveelste truc van de commercie om zijn waar vooral nog meer te kunnen slijten met een maatschappelijk initiatief als welkome dekmantel die alleen maar nog comfortabeler werd voor de koffiebrander uit Joure, toen het kans zag om Het Oranjefonds ook warm te krijgen voor die Burendag om het zo in feite voor het eigen ondernemerskarretje te spannen. Want je kunt rond die Nationale Burendag natuurlijk een heel en vooral wollig verhaal vertellen, je kunt de koninklijke familie inhuren om het initiatief verder te promoten, maar het neemt allemaal niet weg dat de voortdurende vermelding van de naam van Douwe Egberts als sponsor en initiatiefnemer eens te meer laat zien dat die hele dag alleen maar bedoeld is om de omzet van koffie en aanverwante artikelen te verhogen. Daar wordt bottom line het succes van dit zogenaamde sociale initiatief aan afgemeten. De rest is flauwekul en dient hooguit om dat onderliggend doel aan het oog van enthousiaste deelnemers en de buitenwereld te onttrekken, met dank aan de Oranjes en het Oranjefonds voor hun welwillendheid, noem het onnozelheid, om Nederland met die Nationale Burendag zo op de koffie te laten komen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Op de koffie bij de buren

 1. Mack zegt:

  Dan zijn wij jarig. Lekker Belangrijk. Ik zit te wachten op jouw verkiezingsuitslagenlogje. Die van Laurent is er al, die was wat voorspelbaar. 😉

  • robschimmert zegt:

   Komt nog. IK wilde het niet te impulsief doen.

   • Mack zegt:

    Haha, ik ben wel benieuwd. Ik vind het wel een rare uitslag. Heb net alweer gesprekken gehoord van VVD collega’s waarvan ik bijna moest spugen. Gisteren toen ik Gordon en die andere zwakzinnigen zag optreden had ik iets van schaamte. Ik dacht: je zult toch VVD gestemd hebben. Ik moet toegeven dat jouw argumenten voor de PVDA wel heel wat meer hout snijden dat de argumenten die ik hoorde om voor de VVD te stemmen. (belasting over je vermogen, daar is al belasting over betaald. Een Jort-Kelder statement wat ze napraten, want je betaalt belasting over de rente, niet over je vermogen, maar goed)

    Zelf heb ik op Mona Keijzer gestemd. Maar ik kan er niet wakker van liggen dat het CDA wederom gehalveerd is. Ik hoop wel dat Pvda en VVD samen kunnen regeren en de rit kunnen uitzitten.

 2. Mack zegt:

  Ik ken echt VVD’ers die in mijn ogen sociaal zijn. Die ver weg staan van bonusculturen en verspillingen en decadent gedrag. Puur omdat ze vinden dat de VVD het beste voor het land is. Geen eigenbelang dus. Zo ken ik ook een multimiljonair die altijd PvdA stemt, en het is niet Kok. 😉 Kortom, het zegt nog niet zoveel over een persoon als je weet wat hij stemt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s