Met gemengde gevoelens

Met gemengde gevoelens zette ik vannacht om half drie mijn televisie uit zonder dat ik toen al precies wist hoe de eindstand van de verkiezingen was. Dat schijnt niet meer mogelijk te zijn met een normaal verkiezingsavondje, zoals we dat tot voor een aantal jaren nog kenden. Zal wel bij de 24 – uurs – economie horen, met die sluiting van de stembussen pas om negen uur ’s avonds. Waardoor twee uur later, aan het eind van de avond van de hardwerkende mensen, pas 0,5% van de stemmen geteld was. Kan het nog gekker, kun je haast zeggen. Wat dat met professionaliteit te maken heeft mag men mij proberen uit te leggen. Het is in ieder geval niet bevorderlijk voor je humeur, merkte ik, terwijl dat toch met het vorderen der uren al meer en meer onder druk kwam te staan ondanks het eclatante resultaat van Diederik Samsom en zijn partij. Want het plezier dat ik daarom had, werd mij dus vergald door het slappe tempo waarmee de resultaten verschenen, maar nog meer door het triomfalisme van de VVD. En dan had ik beslist geen last ervan dat het opnieuw de grootste partij was geworden of dat het royale zetelwinst boekte. Dat kan gebeuren en is all in the game.

Maar de toon die eromheen werd aangeslagen, stuitte mij des te meer tegen de borst. De uitleg als zou de winst een massieve steun voor het gevoerde regeringsbeleid betekenen, was die vorm van borstklopperij die buiten elke realiteit stond, juist omdat werd voorbijgegaan aan de winst van de PvdA, de grootste criticaster van datzelfde beleid en pleitbezorger van een serieus alternatief. Daar werd door de liberale praalhanzen met geen woord over gerept. Het leek alsof het bestaan ervan werd ontkend. En dan kan het best zijn dat dat al bij het machtsspel hoort dat dan nu zou moeten ontbranden in en rond de formatie van een nieuw kabinet. Maar toevallig heb ik daar als kiezer geen enkele boodschap aan en misschien wil ik die trucs en streken wel helemaal niet zien en horen en sta ik erop dat er zo snel als maar mogelijk is een nieuw kabinet van de twee grote winnaars aantreedt dat er voor zorgt dat alles in Nederland weer op zijn pootjes terecht komt. Vandaar mijn lichte ontgoocheling en wat bezwaard gemoed welke dwars door mijn hoop en optimisme speelden en daarmee voor die gemengde gevoelens zorgden waar een verkiezingsavond wat mij betreft niet in hoort te eindigen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Met gemengde gevoelens

 1. Laurent zegt:

  Nou, als de VVD een al te grote mond opzet zijn er in principe mogelijkheden om een coalitie zonder hen te vormen.

 2. Mack zegt:

  Ik vind wel dat je dan van die verkiezingsavond een koekje van eigen deeg kreeg. Ik heb hier het hele jaar moeten lezen hoe geweldig de PvdA was en hoe dom de rest. 😉

 3. Margo zegt:

  Waarom ga je midden in de nacht naar de verkiezingsuitslag zitten kijken? Die liep niet weg hoor!
  Ik dacht dat jij wel blij zou zijn dat Limburg de PVV de rug toekeerde!

 4. Nanos zegt:

  Een paar jaar geleden hadden we nog stemmachines. Dat telde wat makkelijker en een stuk sneller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s