Recht en krom

Ook de rechtspraak blijkt een bron van vermaak en hilariteit, vooral als rechtsprekers of pleitbezorgers zo rechtdoor aan het redeneren slaan dat recht plotseling wel heel erg krom kan worden, getuige deze malle verhalen uit het het Engelse Middlesbrough en het Amerikaanse Albany.

Een Britse rechter heeft een inbreker een lichte straf gegeven omdat er “moed voor nodig is om in te breken.”Rechter Peter Bowers heeft zich hiermee de woede van burgers en politiek op de hals gehaald. “Er is veel moed voor nodig om in het huis van iemand in te breken. Ik zou dat niet durven,” aldus Bowers. De 26-jarige inbreker stal uit huizen in de omgeving van de stad Middlesbrough. Met de buit wilde hij zijn heroïneverslaving betalen. Bij de rechtbank kon de dief 2,5 jaar cel krijgen, maar hij kwam ervan af met 2 jaar toezicht, een taakstraf en een rijverbod van 1 jaar. ”Gevangenis doet iemand zelden goed”, verklaarde Bowers de straf.

Een Amerikaanse advocaat ziet een lapdance van de stripclub Nite Moveswel als een kunstvorm. Daarom heeft de club het recht op dezelfde belastingvrijstelling als andere ‘toneel- of muziekuitvoeringen’. Dat zei Andrew McCullough, advocaat van de stripclub in het Amerikaanse Albany, woensdag voor de hoogste rechtbank in de staat New York. McCullough zei dat als de staat een lapdance niet als kunstvorm wil bestempelen, dat een schending van het recht op de vrijheid van meningsuiting is. Openbaar aanklager Robert Goldfarb verwierp die analyse. Rechter Eugene Pigott, een van de zeven rechters, zei dat de vrouwen ongetraind in dienst worden genomen en gewoonweg ‘doen wat ze moeten doen’. “We moeten af van het idee dat dit op een of andere manier het Bolsjoi is”, zei hij. McCullough beaamde dat, maar overlegde wel een getuigenis van een cultureel antropoloog die de club heeft bezocht en concludeerde dat de exotische dansvorm als een kunstvorm kan worden beschouwd. Volgens Goldfarb geldt de belastingvrijstelling alleen voor ‘gechoreografeerde’ voorstellingen en komen de dansen van Nite Moves dus niet in aanmerking. Drie van de zeven rechters trokken dat echter in twijfel. Hoofdrechter Jonathan Lippman zei dat ‘met name creatieve kunstenaars’ vaak improviseren. Een privélapdance in Nite Moves, een gebouw zonder ramen met een klein podium en een danspaal, kost twintig dollar per drie minuten. “Het is zeker een kunstvorm”, zegt een van de danseressen. “Sommige meiden oefenen hier urenlang als er niemand is”.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s