De coup van Contador

Inmiddels zijn er vierentwintig uur verstreken. Voldoende tijd voor mij om van mijn stomme verwondering en teleurstelling te zijn bekomen. Want die heeft Alberto Contador mij dus gisteren wel bereid in een etappe in de Vuelta die nu al omschreven wordt als de meest gedenkwaardige wielerwedstrijd van de eenentwintigste eeuw tot nu toe. En die heb ik, als fervent wielerliefhebber, nota bene net gemist. Waardoor ik mij gisterenavond wel voor mijn kop kon slaan. Hoewel het niet kijken ernaar voor mijn gevoel toch goed beredeneerd was. Immers, na drie helse bergetappes met direkt daarna een rustdag leken de kaarten in het klassement van de Ronde van Spanje geschud en stond de eindoverwinnig van Joaquin Rodriguez zo goed als vast. Juist zaterdag kon er tijdens de laatste bergrit naar de Bolo del Mundo bij Madrid door Contador nog roet in dat overwinningsmaal worden gestrooid, maar de kans daarop leek niet groot gezien het feit dat al zijn aanvallen tot nu toe in stijl door Rodriguez, de klassememntsleider, waren gepareerd. Dus wat was er dan nog te verwachten in de overgangsetappe die gisteren stond gepland? Hoogstens een ontsnapping en winstkansen voor wat avonturiers, was mijn verwachting en dus overweging om gisteren nu eens niet naar het verslag van de Vuelta op Canvas te kijken.

Waardoor ik de plank gigantisch misgeslagen bleek te hebben en er niet getuige van ben geweest hoe Alberto Contador allereerst zijn gram heeft gehaald op de wielerbobo’s die hem een door hem hevig betwiste schorsing hadden opgelegd wegens vermeend gebruik van verboden middelen. Waarmee hij voor zichzelf al een monument optrok, dat echter nog veel meer gestalte kreeg omdat hij zich niet wenste neer te leggen bij een eventuele nederlaag in zijn eigen ronde, de Ronde van Spanje, die hij wel dreigde te lijden ondanks dat hij voortdurend in het offensief was geweest. De aanhouder wint, moet hij hebben gedacht, met als gevolg dat hij op het meest onverwacht moment zijn ongedachte slag wist te slaan, de etappe won en tegelijk het algemeen klassement naar zijn hand wist te zetten door zijn direkte tegenstander, Rodriguez, op grote achterstand te rijden, en dat allemaal in een onbewaakt ogenblik, dat dus ook door mij werd gemist. Met als gevolg dat de prestatie van Contador daardoor voor mij alleen maar legendarischer werd. Want dat gebeurt er natuurlijk wel met iets, waar je niet bij bent geweest. En logisch dat hij daarom als vanzelf zijn plaats krijgt in mijn portret van de dag. Want je schijnt zijn overwinning gezien te moeten hebben om het ook te kunnen geloven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De coup van Contador

  1. RadaR zegt:

    de meest gedenkwaardige wielerwedstrijd van de eenentwintigste eeuw
    Klinkt even hyperig als hijgerig. Het was een spannende etappe, waarbij het verrassingseffect van de aanval van Contador en het breken van Rodriquez + zijn luitenants Moreno & Mentsjov het meest aansprekende was. Samen met de prachtige natuur, waar de heren door heen reden.
    Maar graaf in je geheugen [of in je wielerplakboek] en je komt etappes [Giro, Tour] tegen die van een veel hoger nivo waren.

  2. Mack zegt:

    Zoiets gebeurt altijd als je niet kijkt. Want inderdaad, ik denk ook altijd dat als je eenmaal in leiderstrui rijdt, dat je gewoon zorgt dat je in het wiel blijft van je opponent. Daar heb je dan knechten voor en tactieken, maar dan nog kan het gebeuren, als je niet kijkt, dat vooropgesteld, dat er een wondertje optreedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s