Een Deens tv – succes

Het is, dacht ik, inmiddels voldoende duidelijk dat ik ondersteboven ben van de Deense serie “The Killing”, die gedurende de maanden juli en augustus iedere avond van een werkdag tussen kwart voor elf en kwart voor twaalf werd vertoond. Jammer genoeg is het vanavond einde verhaal met dit plezier omdat de laatste aflevering van de tweede reeks wordt vertoond en de derde serie nog in de maak is. Dus dat wordt op zijn minst een jaar wachten, hoe moeilijk mij dat ook valt en ik dus wel op adem zal moeten komen, terwijl ik intussen mij kan bezinnen over een vraag die mij met het vorderen van “The Killing” steeds meer is gaan bezighouden. Want het is natuurlijk wonderbaarlijk dat in een klein land als Denemarken, met nog niet de helft van de Nederlandse bevolking, een tv – serie kan worden gemaakt van werkelijk internationale allure, waar wij met ons beweerde creatieve talent niet toe in staat zijn. Het beste tv-exportprodukt dat uit de Nederlandse kokers is gekomen in al die jaren, is Big Brother geweest. Wat al genoeg zegt over onze artistieke capaciteiten en pretenties die het overduidelijk tegen die van de Denen moeten afleggen. Want je moet namelijk van heel goede huize zijn om een eigen produktie, zo’n tv-serie als “The Killing”, gesleten te krijgen bij de Amerikaanse netwerken.

Die gaan er vervolgens natuurlijk wel mee aan de haal, verleggen de accenten in het oorspronkelijke verhaal en in de plot en zetten uiteraard ook hun eigen acteurs en actrices in. Maar je moet ze dus wel zover zien te krijgen. Wat die Denen dus voor elkaar hebben gebokst. Met een ingenieus gecomponeerde geschiedenis, met prachtig en sfeervol camerawerk en niet in de laatste plaats met acteerprestaties van het allerhoogste niveau, waardoor zelfs een voor onze oren curieuze taal als het Deens niet eens meer storend was. Met alle respect, maar Nederlanders zie ik dit nog niet zo doen. Hun spel blijft steken bij een rol in de serie over de plattelandsdokter Tinus die inmiddels van start is gegaan op SBS6. Cultuur van het niveau van Hannes die op klompen loopt, waar wij ons kennelijk het beste bij op het gemak lijken te voelen. Omdat het niet veel vraagt en des te meer schuift, waardoor de prikkel ontbreekt om artistiek nog hoog te willen reiken. Wat dan zo ongeveer de verklaring moet zijn voor het internationale succes van “The Killing” en tegelijk de reden vormt dat wij Nederlanders met onze tv – producties gewoon geen rol van betekenis spelen noch daar in de verste verte aan hoeven te denken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Een Deens tv – succes

 1. Margo zegt:

  Helemaal mee eens. Nederland wordt steeds dommer. Artikel gelezen? (staat ook op mijn weblog)
  Ik hoop wel dat als vanavond de ontknoping komt ik niet met duizend vragen blijf zitten waar geen antwoord op komt. Wat dat betreft vond ik de eerste serie zwak. Het moet wel allemaal in elkaar teruggrijpen en in de ontknoping terugkomen. Dus wie is de dader? Bilak?

 2. Nanos zegt:

  Er schijnt een Amerikaanse remake van Overspel in de maak te zijn.
  En we exporteren toch fantastische programma’s als Big Brother (dacht ik). Noem dat maar eens geen cultureel succes.
  De tiende aflevering van the Killing2 is net opgenomen. Aan die serie moeten we nog beginnen. We kijken nu eerst wat we hebben opgenomen van de Borgia’s.

 3. Laurent zegt:

  Een van de zeer weinige Nederlandse dramaseries die een goed niveau haalde was Pleidooi, in de jaren negentig, vond ik.

 4. Ik ben het met je eens dat ‘The Killing’ een fantastische serie is. Maar ik was ook zeer enthousiast over ‘Overspel’ – een Nederlands product. Voordeel bij die Deense serie is de ‘geloofwaardigheid’. Omdat we deze acteurs NIET kennen worden hun gespeelde karakters meteen geloofwaardig. Bij Nederlandse series weet je vaak teveel over de acteurs – onwillekeurig vergelijk je hun prestaties met andere rollen. Dat maakt het objectief beoordelen lastiger. Ik zag ‘Overspel’ op dvd samen met mijn Mozambikaanse vriendin (Engelse ondertitels). Zij vond het een super serie.

 5. Anoniem zegt:

  Als je de nog een Deense topserie wil zien, kan ik je Borgen aanraden, over politiek en journalistiek met deels dezelfde acteurs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s