Toch een zakenkabinet…..?

Eigenlijk heb ik mijn buik er helemaal van vol, terwijl we er nog wel twee weken mee verder moeten. De hele verkiezingscampagne komt mij nu al de neus uit. Ik ken het circus zo onder de hand wel. Zo vreemd is dat niet als je het voor de vijfde keer in tien jaar met dezelfde kunstjes, trucs en streken voorbij ziet komen, terwijl je al van tevoren weet dat het weer nergens toe leidt. Helder als wat is het namelijk dat we weer met een kabinet komen te zitten dat aan handen en voeten gebonden is aan het ene waterige compromis na het andere met als uiteindelijk resultaat een beleid dat zoveel is als vlees noch vis, dus waarmee we alle narigheid waar ons land zich mee gekonfronteerd weet, in ieder geval niet opgelost krijgen. Misschien vreemd om deze uitspraken te horen uit de mond van iemand die vaker tegen de verdrukking in is blijven geloven in de kracht van de democratie en de integriteit van alle spelers in dat politieke spel dat binnen het kader daarvan nu eenmaal gespeeld moet worden. Welnu, dat heilige geloof in die minst slechte staatsvorm is bij mij volledig verloren gegaan nog voordat de verkiezingscampagne echt was begonnen, maar nadat de partijen er maar niet in slaagden om gezamenlijk van een omstreden maatregel af te komen, ondanks dat daar een royale meerderheid in de Tweede Kamer voor te vinden was. Ze konden het er maar niet eens over worden hoe die verfoeide langstudeerdersboete afgeschaft moest worden.

Uren en uren werd er gepraat, gezwetst en gesteggeld over de wijze waarop het gat in de begroting dat door het schrappen van die maatregel, gedicht moest worden. Terwijl het land toekeek, kwam politiek Den Haag er niet uit en zette zichzelf nog eens danig voor schut door de eigen machteloosheid zo omstandig zichtbaar te maken. En dit is dan nog maar klein bier ten opzichte van wat ons zonder twijfel te wachten staat als er echt spijkers met koppen geslagen, dus een coalitie en een kabinet gevormd moeten worden. Geen mens die daar nog in gelooft, laat staan dat van zo’n club die dan aan alle kanten aan handen en voeten gebonden is, nog daadkracht verwacht mag worden, die juist op dit moment met een stagnerende economie, met een fors gat in de begroting plus een EU die Nederland en haar regering stevig viseert, zo hevig nodig is. Vandaar dat mijn vertrouwen gedaald is tot ver onder het vereiste niveau en dat ik nog slechts geloof in een zakenkabinet met daarin bestuurders met kennis en expertise die weten wat ons land op enig moment nodig heeft en daarvoor vereiste meerderheden in het parlement zullen zoeken en vinden. Daar schieten we nog wat mee op. Stukken meer dan met alle gekrakeel en gemanipuleer waar geen koek van te bakken is en het landsbelang als laatste wordt gediend. Met dat onwezenlijk gevoel ga ik dus, bijna tegen heug en meug, over twee weken mijn democratische plicht vervullen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Toch een zakenkabinet…..?

 1. Laurent zegt:

  Ja, maar hoe wordt dat zakenkabinet dan samengesteld? Dat worden gegarandeerd types uit de gevestigde rechtse orde.

 2. Margo zegt:

  Wat stemt Rob dan? Jij laat je ook gauw omver praten Mack! Denk je nou echt dat Thieme tegen het homo huwelijk is? En so what? Dat is hier allang geregeld.

  • Ximaar zegt:

   @Margo:Volgens mij wat het eerder het Sanoma-argument. šŸ™‚

   In het algemeen vind ik het zwak als mensen hun stem laten afhangen van wat toezeggingen net voor de finish. Kijk gewoon hoe een partij zich de afgelopen jaren heeft gedragen en welke dan het beste bij je past. De kans is zeer groot dat een partij na de verkiezingen weer net zo doet al voor de verkiezingen. En dat alleen ze alleen net voor de verkiezingen onzin verkopen en onbetrouwbaarder zijn dan standwerkers.

   Zelf wilde ik NCPN stemmen, maar die doen niet mee.

 3. Mack zegt:

  Wat Ximaar daar zegt daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen is daar weer lastig dat de regeringspartijen het altijd gedaan hebben, en de oppositie weet het altijd beter, ongeacht wie wie is. Ik stem eigenlijk altijd op een persoon moet ik eerlijk zeggen. Ik ken de specificieke partijstandpunten ook niet, maar aan de andere kant vind ik dat ook niet belangrijk als je de hoofdlijnen weet. Een partij kan ergens voor of tegen zijn, dat wil niet zeggen dat ze dat daarna ook gaan uitvoeren/bestrijden, ongeacht de oorzaak daarvan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s