De prijs van de roem

De noodkreet, die Erwin Kroll deze week slaakte, want zo mocht die toch wel genoemd worden, was op zijn minst opmerkelijk. Het was eigenlijk de eerste keer dat een BN’er opstond en de konsekwenties trok uit de nadelen van zijn landelijke bekendheid. Hij kapte met zijn bezigheid waardoor hij zijn reputatie verwierf en die hem uiteindelijk meer lasten dan lusten bleek te hebben gebracht. Hij baalde hartgrondig van zijn status die hem per saldo belette om nog op enig moment zichzelf te zijn, om de doodeenvoudige reden dat hij geacht werd om louter en alleen gewenst gedrag te vertonen, waar en wanneer dan ook. Wat voor Erwin Kroll een onhaalbare kaart bleek met als gevolg zijn besluit om volledig in de anonimiteit terug te keren. Waarmee voor mij toch een paar vragen onbeantwoord blijven. Allereerst verbaast het mij dat hij de eerste is die zijn gal echt spuwt over dat BN’er zijn en nog meer over de gevolgen die dat voor je leven en welzijn heeft. Vreemd dat die ergernis nooit op deze manier tot uiting is gekomen. Wat bij mij de vraag oproept of die irritatie tot Kroll beperkt blijft of dat er meer Bekende Nederlanders zijn die zich ook in zo’n situatie bevinden. Mij dunkt van wel als ik mijn geheugen tenminste opfris en denk aan de geluiden die vaker in dezelfde zin in interviews doorklonken. Maar daar bleef het dan bij.

Wat hun klacht alleen maar vrijblijvend maakte en zelfs hypocriet en tegelijk dubbel, omdat zo de indruk sterk wordt gewekt dat het enerzijds toch wel prettig is om over alle publieke belangstelling te klagen, waar die waarschijnlijk ook de ijdelheid lekker streelt. Zo erg is het dan vermoedelijk weer niet als er geen vervolg gegeven wordt aan alle geklaag over dat hinderlijk gebrek aan privacy. Daarnaast is het minstens zo curieus dat er nog altijd zo veel mensen zijn die uitdrukkelijk ernaar blijven streven om vooral die BN’er te worden als ze er al niet toe worden uitgenodigd of gestimuleerd via radio, tv of andere media. Wat is toch het beeld dat bij mensen leeft rond de status die zo verworven zou worden? Welke misvattingen brengen mensen op dat onder – of overschatte spoor naar veronderstelde roem met alle gedachte en verwachte voordelen, die bitter blijken tegen te vallen zoals Erwin Kroll als ervaringsdeskundige pijnlijk duidelijk maakte? Maar of dat iets helpt, valt te bezien. De carroussel naar en van de roem blijft bestaan en zal ieder die zich geroepen voelt, een rad voor ogen blijven draaien, omdat Erwin Kroll in een enkel opzicht zijn zin al heeft gekregen. Zijn noodkreet verdween namelijk net zo snel als sneeuw voor de zon, om nog maar voor deze ene en laatste keer in zijn wereld te blijven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De prijs van de roem

 1. Anoniem zegt:

  Het is een zware last maar geeft ook veel energie en iedereen gaat daar anders mee om. Sommigen slagen daar beter in dan anderen. Dat neemt niet weg dat Erwin Krol met zijn beslissing mijn respect verdient.

 2. Mack zegt:

  Ik noem nog even eh…hoe heet ze ook alweer, die presentatrice van Veronica (Countdown)die stopte om te gaan studeren en eigenlijk nooit meer wat van gehoord, en hoe zou het met Rolf Wouters zijn?

 3. Margo zegt:

  In een klein polderlandje waar een groot deel van de bevolking dolgraag met z’n kop op de tv verschijnt, want dan BEN je iemand, denken ze, in ieder geval een BN-er, ook al kun je verder niets, kunnen er best mensen rondlopen die hun werk op tv MOETEN doen, maar al die bijkomstigheden niet zo waarderen. Wij hebben zelfs een naam bedacht voor die aandachtsgeile types, de bee-enners. Geen enkel ander land plaatst bekende landgenoten in een apart hokje. Er zijn geen BD-ers, geen BE-ers, geen BF-ers. Hier is het verwerven van de status BN-er een doel op zich. Maakt niet uit hoe, als je maar op tv komt. Want de tv, dat is het. Dat maakt van een nitwit een bee-enner. Kroll is een normaal mens, volkomen normaal. En dat valt op tegenwoordig.

 4. Ximaar zegt:

  Volgens mij is Wouter Bos ook voor een groot deel gestopt omdat hij een gewoon gezinsleven wilde.

  Kroll is een heel ander verhaal. Toen hij weerman werd koos hij niet voor het BN-erschap, zoals artiesten dat wel doen. Er zijn 100den weermannen en vrouwen die hun werk in anonimiteit doen. Maar Kroll kwam bij de TV en daar mogen weermannen het duidelijker maken met een aanwijsstokje. En daar bleek hij erg goed in te zijn, waarbij het van kwaad tot erger ging. Hij had natuurlijk veel eerder kunnen stoppen en het TV-werk aan iemand anders over laten. Maar ja, als iedereen zegt dat je het zo goed doet (wat in dit geval ook nog eens klopt) zeg dan maar eens nee.

  Zelf zou ik er nooit voor kiezen. In het verleden heb ik er ook een paar keer voor gekozen om geen baas danwel leidinggevende te worden. Ik accepteer zelf geen leiding en kan het daarom ook niet geven. Sterker nog als leidinggevende zou ik iedereen zo autonoom maken als ikzelf en probeer daar maar eens een bedrijf mee bij elkaar te houden. Na een paar keer flink nee zeggen en zeggen dat het huidige loon meer dan zat is lukte het mij prima. Het ligt dus ook aan Kroll zelf dat ie er nu pas mee komt en niet 10 of 20 jaar eerder.

  • Mack zegt:

   Ik hoorde vorige week over Frankrijk, dat men daar inderdaad heel anders met BF’ers omgaat. Johnny Haliday bijvoorbeeld, het land houdt zijn hart vast. Ze koesteren de oude helden in plaats van dat ze ze snel afschrijven zoals wij veel meer geneigd zijn te doen.

 5. Margo zegt:

  Bij ons zijn het de ééndagsvliegen die gekoesterd worden. Er worden ook allerlei tv spelletjes als wiekanhetbestdansen/zingen/schaatsen/bevallen/uitzijnneuspeuteren georganiseerd om nieuwe ééndagsvliegen te creëeren. Nieuwe BN-ers!!
  Wie drie dagen zijn kop niet op tv heeft gehad is vergeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s