De thuiswedstrijd van Rutte

Door het aplomb waarmee hij zijn beweringen over het kabinet – den Uyl verkondigt, zou je als argeloze buitenstaander zo waar kunnen denken dat Rutte in zijn eigen praatjes voor de vaak gelooft. Het klinkt allemaal zo stellig uit zijn mond dat je nog niet eens door hebt dat wat hij daarover uit zijn mouw schudt, hij nooit zelf bedacht, gezien of meegemaakt kan hebben, maar louter van horen zeggen weet, omdat hij op dat moment net aan de poepluier was ontgroeid en nog het meest waarschijnlijk stond te jengelen in de box. Zo authentiek is Rutte dus en net zo levensecht als die pop, die Dappere Dodo die zich van alles laat influisteren door zijn baas-buikspreker. Hoewel dat nog in enig opzicht te accepteren is omdat een politiek leider wel meer speeches houdt die voor hem zijn uitgeschreven en hij of zij dus dan maar wat roept wat anderen voor hem bedacht hebben. Maar kwalijker wordt het hele verhaal, en dat kan de Rutte die gisteren zo zijn mond roerde tijdens het VVD – verkiezingscongres, wel zeker aangerekend worden, als hij die verhalen ook nog eens kritiekloos vertelt en niet in de gaten heeft dat hij baarlijke nonsens staat te debiteren, welke als een tang op een varken slaat en niets met waarheid of werkelijkheid te maken heeft.

Want dat was er dus wel degelijk aan de hand toen hij maar bleef spreken over socialisten zonder zich in de feitelijke betekenis van dat woord verdiept te hebben. Dat bleek immers maar al te zeer uit zijn gemakkelijke projectie van dat begrip op partijen als de PvdA, de SP en Groen Links die hij dus op een grote hoop veegde en daar dus die verzamelnaam aan gaf. Lekker eenvoudig heet dat, want het praat natuurlijk wel zo handig weg als er weinig goede verstaanders en vele willige oren zijn die te horen krijgen wat ze willen horen. Zo schijnt dat te moeten werken in verkiezingstijd als volksverlakkerij gelegitimeerd is, zoals Rutte met al zijn quotes over zijn politieke tegenstanders bewees. Met lak aan de inhoud, of liever gezegd bij gebrek daaraan en dus toegerust met een stevige portie onwetendheid strooide hij met holle frasen en was hij dus op zijn best in deze thuiswedstrijd, die tegelijk wel liet zien hoe ondraaglijk licht een kandidaat kan zijn als hij er blijk van geeft geen enkel gewicht te hebben omdat hij nergens weet van heeft noch iets zelf kan bedenken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op De thuiswedstrijd van Rutte

 1. Laurent zegt:

  Die toespraken van hem zijn ontzettend zwak. Inhoudsloos geblaat over ‘de socialisten’ die aan een corpsballenborreltafel nog niet bijster sterk over zouden komen.

 2. Jolie zegt:

  Nu heb ik deze toespraak gemist, maar ik herken het beeld meteen.
  Net als de waarneming dat Rutte te jong is om zich Den Uyl’s politiek te herinneren. (Net heb ik het ff opgezocht, en inderdaad, hij is 2 jaar jonger dan ik, en ik kan me een redelijk aantal gebeurtenissen herinneren als ik dit bekijk, http://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Den_Uyl en zelfs met enige afstand van de mening die mijn Opa onder zijn SGP-poster op het voorkamerraam in 1977 ten toonspreidde, maar ik dicht de tienjarige Mark toch nèt even wat minder uitgesproken familieleden toe om zich een diepingesleten herinnering aan die tijd te kunnen hebben vormen ;-})

 3. Mack zegt:

  De linkse kliek, noemt men dat ook wel. Rutte vat het even helder samen.

 4. Mack zegt:

  Overigens is Samsom een grote fan van Den Uyl, maar dat mag dan ook niet vind ik. Ook nog in de poepluiers.

  • robschimmert zegt:

   Klopt. Hij heeft evenmin een recht van spreken en verwijzen, hoogstens kan hij zich beroepen op het sociaal – democratisch gedachtengoed dat opgeld deed in de jaren zestig en zeventig.

   • Mack zegt:

    Ik vind het altijd zo frappant hoe de een er van overtuigd is dat Den Uyl het land naar de afgrond heeft geholpen en de ander juist weer vindt dat hij een geweldige bijdrage heeft geleverd.

    • robschimmert zegt:

     Nou, als hij dat in die vier jaar van 1973 tot 1977 zou hebben gedaan, dan heeft hij dat in elk geval op zo’n grondige en gedegen manier gedaan dat de christen – democraten en de liberalen in de hun regeerperiode van twintig jaar daarna geen kans hebben gezien om die puinhoop te herstellen. In die zin zou den Uyl ze de baas zijn geweest, als het bijeen genomen niet zou getuigen van holle retoriek, die voortdurende verdachtmakingen aan zijn adres.

 5. Mack zegt:

  Ja precies. Het zal er wel weer ergens tussen in liggen. Ik ga er altijd maar vanuit dat iedereen zijn best doet. Ook een hopeloos standpunt, maar goed.

  • Mack zegt:

   Wat mij wel weer mateloos irriteert is dat nu de doorrekeningen weer niet kloppen volgens het CPB. Het programma van Roemer is slecht voor de werkgelegenheid, terwijl de SP juist het tegengestelde beweert, De VVD creert meer files terwijl zij zelf zeggen dat ze korter gaan worden, het PvdA programma is op de lange duur slecht voor de economie, terwijl Samsom toch altijd zijn mond vol heeft van de lange termijn, en eigenlijk blijkt geen enkele belofte te kloppen. Wat moet je toch met deze ellende? Ik weet het, Wilders stemmen, want dat gaat dan ongetwijfeld leiden tot meer asielzoekers. 😉

 6. robschimmert zegt:

  @ Mack:
  Zo werkt het nu toch met alle mannetjesmakerij, met de beelden die opgeroepen worden? Inhoud van deze campagne is toch nul, met Rutte en Roemer duidelijk voorop?

 7. Mack zegt:

  Rob, verdomme, ik heb vertrouwen in jou, heb je dat nu nog niet door? Wat jij zegt moet wel waar zijn, en kan later niet door het CPB worden tegengesproken. Daar moet je keihard tegen op treden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s