Het lot van Armstrong

Alle ophef die er nu over wordt gemaakt, is natuurlijk het meest sprekende voorbeeld van mosterd na de maaltijd. Want vier jaar na dato hebben Amerikaanse dopingautoriteiten beet en Lance Armstrong gevloerd, omdat hij zijn verzet tegen alle aantijgingen over vermeend dopinggebruik door hem heeft gestaakt. En omdat hij dat deed zonder dat gebruik toe te geven, wordt hij desondanks schuldig bevonden en zullen hem zijn zeven Tourtitels worden ontnomen. Om misselijk van te worden, is dan mijn eerste reactie als wieler – en Tourliefhebber, aangezien volstrekt onhelder is waar dit nog allemaal over gaat. Hoogstens om het eigen gelijk te halen en zo een topsporter alsnog te slachtofferen zonder dat wat mij betreft de sport, het wielrennen is gediend, laat staan dat de Tour de France daardoor een groter en schoner aureool krijgt. Want het slaat natuurlijk nergens op en het is misschien alleen dienstig voor de geschiedenis en het nageslacht. Over veertig, vijftig jaar zal het hele verhaal namelijk vergeten zijn en zullen de renners die de zege achteraf toegewezen hebben gekregen, als winnaar geboekstaafd staan, terwijl Armstrong vergeten zal zijn.

Hoogstens zal ergens in de marge van de annalen van de Tour de vierentwintigste augustus 2012 gelden als de datum waarop hij uit haar boeken is geschrapt en een stuk sportgeschiedenis zo werd vervalst. Wat echter niet wegneemt dat Lance Armstrong voor onze generatie de winnaar zal blijven van zeven Tours de France, die zich daardoor en door zijn medische voorgeschiedenis de status van sportheld wist aan te meten en in elk geval ieders respect verwierf, ondanks dat hij met zijn overwicht de Tour als wedstrijd voor een groot deel teniet deed en in dat opzicht de wielerliefhebber niet echt een plezier heeft gedaan. Maar om een kop die zo ver boven het maaiveld uit stak, nu te laten rollen, is jereinste onrecht waarmee tegelijk de wielersport tekort wordt gedaan dan wel dat deze zichzelf danig in de vingers snijdt. Want noem mij de sport die zo met zichzelf en haar eigen iconen solt, puur en alleen uit angst dat een kwaad deel van haar geschiedenis zich eens zal kunnen herhalen. Koudwatervrees heet dat en daar zou het wielrennen wel eens aan ten onder kunnen gaan.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Het lot van Armstrong

 1. Sjoerd zegt:

  En dat na al die jaren…

 2. Mack zegt:

  Volledig en zonder voorbehoud mee eens.

 3. Laurent zegt:

  Ik heb altijd al gedacht dat die man doping gebruikte. Maar waarschijnlijk gold dat ook voor eerdere superkampioenen, alleen worden ze tegenwoordig vaker betrapt. De hele Tour is een farce geworden op die manier. De winnaar is degene met het best te verbergen dopingprogramma.

  • Mack zegt:

   Ik heb juist nooit gedacht dat die man doping gebruikte, en ik weet zeker dat als ik hem weer hoor, dat ik overtuigd ben van zijn onschuld. Ik vertrouw op mijn zesde zintuig. Ik vind ook dat de uitslag van de tour vast moet staan in Parijs. De dopingcontrole is daarna te laat, als ze het dan nog niet hebben kunnen aantonen. Jaren erna ermee naar buiten komen mag, maar dan mag de tourzege niet meer afgepakt worden, vind ik. Bjarne Ris, hoe heette die, heeft toch ook nog steeds zijn zege?

 4. Margo zegt:

  Laten ze gewoon alles toestaan. Doping, speciale fietsen, bijzondere kleding, hulp zoals getrokken of geduwd worden. Als alles toegestaan is is er geen probleem.

 5. Ximaar zegt:

  Eigenlijk hebben we hier te maken met een vervelend bijverschijnsel van het Amerikaanse rechtsysteem. Dwz zo ver ik begrijp is er niets bewezen, maar is ie wel tig keer verlinkt door voormalige ploegmaten. Die doen dat o.m. om zelf strafvermindering te krijgen. Maar als zo’n ploegmaat hem verlinkt, dan zou zo’n ploegmaat toch ook bewijs kunnen leveren? Aan de andere kant is het zo, dat als Armstrong nu op deze manier de handoek in de ring gooit, de eventuele bewijzen en getuigenissen geheim bliijven. Dus misschien is er wel bewijs en wil hij op deze manier voorkomen dat die naar buiten komen.

  Dergelijke gerechtelijk afspraken vind ik niet kunnen en volgens mij is dat in het Nederlandse rechtsysteem en dat van veel ander landen niet mogelijk.

  Daarnaast vind ik dat je mensen direct moet betrappen en niet tig jaar na dato. In het wielrennen gebeurt dat al een tijdje, ook bij andere renners. En als je daar aan begint, dan worden over 10 jaar via videobeelden doelpunten alsnog buitenspel gegeven en gaan bekers naar andere clubs. Daar zit echt niemand op te wachten.

 6. Mack zegt:

  Zo zit er trouwens ook een ernstig luchtje aan de zeven wereldtitels van Schumacher. Een elektronisch dopingluchtje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s