Rutte en de VVD – retoriek

Het is verre van eenvoudig om enige konsistentie te ontdekken in het verhaal dat de VVD voor de kiezers op de plank heeft liggen. Tot nu toe waait het tenminste alle kanten op. Aan de ene kant politici als Schippers en Zijlstra die niet ophouden om de botte bijl te willen zetten in de voorzieningen die de Nederlandse verzorgingsstaat nog altijd te bieden heeft, onder het motto dat we het niet meer kunnen betalen, dat het met minder en vooral een kleinere overheid moet en dat de burger dus maar voor zichzelf moet zorgen, met de nadruk op eigen verantwoordelijkheden. Eigenlijk het aloude liedje dat je uit de liberale hoek kunt verwachten, aangevuld met het bekende adagium dat de VVD als enige partij het huishoudboekje van de overheid kloppend wil maken. Wat ook zo’n grijs gedraaide deun is zonder dat dat door die partij ooit waar is gemaakt in al die jaren dat het regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen. En dat zijn er heel veel sinds het midden van de zeventiger jaren, hoewel dat gemakshalve vaker vergeten of weggelaten wordt omdat het bij alle propaganda natuurlijk niet erg opschiet, die wetenschap. Is dat de zuinige en strenge kant van de VVD, ze heeft ook de vrolijke, de zonnige zijde die haar belichaming vindt in de persoon van Rutte, welke met zoveel woorden uitdraagt dat er altijd wat te lachen moet zijn en dat ook overduidelijk laat zien door de campagne voor de verkiezingen de campagne te laten.

Hij verkiest in een bootje met een glas witte wijn in de hand rond te dobberen op de Kaag of de Brasem alsof er in ons land geen klap aan de hand is en hem dat als premier niet of nauwelijks aan hoeft te gaan. Vrijheid blijheid en wat kan hem helemaal gebeuren, dat draagt hij overduidelijk uit en versterkt hij nog door als eerste minister of als lijsttrekker of als VVD – coryfee – wie van de drie zal het zijn – hoewel in feite nog niet aan de bal, toch al kwistig met beloftes en kadootjes te strooien door de hardwerkende Nederlander, ja die alleen, vanaf 2014 een belastingverlichting in het vooruitzicht te stellen, die op jaarbasis vijf miljard kan bedragen. Over budgettaire dekking wordt natuurlijk niet door Rutte gerept. Maar waarom zou dat aan de orde zijn? Het gaat immers om de kreet, het lawaai, de lol ervan en trouwens, het komt toch wel goed, zoals het ook moet kunnen, dat bieden van zo’n perspectief als licht aan het eind van de tunnel, lijkt zijn achterliggende gedachte te zijn. Ongeacht of daar dus aanleiding of reden toe is en het daardoor in feite de andere kant op lijkt te waaien en er zo eigenlijk alleen verwarring wordt gezaaid. Want dat blijft er met die tussenkomst van Rutte over van alle VVD – retoriek, zodat de kiezer het verder maar zelf moet uitzoeken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rutte en de VVD – retoriek

  1. Sjoerd zegt:

    van al die beloftes komt helemaal niets uit….

  2. Rob Alberts zegt:

    Is er al een Verkiezingsprogramma van de VVD?

    Ik stem toch GroenLinks!

    Democratische groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s