Een Brusselse tombola

Laat het even gezegd zijn. Ik geloof nog altijd in de zin en het nut van Europese samenwerking, met name in het licht van de spectaculaire veranderingen zoals die op dit moment plaatsvinden in de economische machtsverhoudingen in de wereld. Daarin spelen wij als het nietige Nederland niets meer klaar en is aansluiting bij een machtsblok van enige betekenis gewoon handig en verstandig. Wat dat aangaat blijft de EU voor mij een relevant project, waar we in Nederland alleen maar profijt van kunnen hebben, mits dat op een adequate wijze gemanaged wordt. En de twijfels die daarover meer en meer gaan rijzen en tot uitdrukking komen in euroscepsis, blijken vaker terecht. Zoals nu weer te zien is in een notitie van SP – Kamerlid van Gerven die aantoont dat Europese landbouwsubsidies in belangrijke mate worden weggegeven aan ‘landbouwmiljonairs’. In een verhelderend artikel dat vanochtend in mijn regionale krant de Limburger stond, begint hij met een opsomming die al lezende steeds meer pijn aan de ogen gaat doen en die ik hier maar letterlijk citeer:

Meer dan 1500 Europeanen kregen meer dan 1 miljoen aan landbouwsubsidies in 2011. Bijvoorbeeld Sir Richard Sutton, een van de rijkste Britten: hij kreeg 2 miljoen. Het Deense koningshuis toucheerde 1,6 miljoen. Maar ook grote bedrijven zoals Unilever Spanje (3 miljoen), het landbouwbedrijf van Madeira (Portugal) met zijn bananen (6,6 miljoen) waren spekkoper. En Nestlé heeft sinds 1997 in totaal ruim anderhalf miljard aan Europese landbouwsubsidies ontvangen. In totaal vingen deze miljonairs 3,8 miljard euro in 2011. En waar zitten ze? Italië telt 211 landbezitters die miljonair zijn geworden dankzij Europa, Spanje kent er 230 en Frankrijk 137. In Nederland staat de teller op 23 en betreft het grotendeels coöperaties. In voorgaande jaren kregen multinationals als Cargill/Cerestar nog miljoenen landbouwsubsidies via Nederland.”

Zoals gezegd is er geen woord Spaans bij en verklaart het de groeiende euroscepsis als het al niet het wantrouwen tegen de Brusselse instanties voedt. En volkomen terecht. Met dus een grootse taak die er voor de Nederlandse politiek weggelegd is om aan deze waanzin iets substantieels te doen, er wezenlijk verandering in aan te brengen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een Brusselse tombola

  1. RadaR zegt:

    Met dus een grootse taak die er voor de Nederlandse politiek weggelegd is om aan deze waanzin iets substantieels te doen, er wezenlijk verandering in aan te brengen.

    Je gaat me toch niet vertellen, dat je werkelijk in de veronderstelling verkeert dat de zittende politiek hier iets aan kan [laat staan wil] veranderen?
    Zolang we [Samsom gisteravond] onze pensioengelden beschermen door een paar miljard aan niet alleen praktisch failliete maar ook corrupte Spaanse banken te schenken verwacht ik weinig “nieuw beleid” aangaande gelijksoortige zaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s