De show rond de Michelinster

Het lukt mij maar niet om bekoord te worden door de Michelinster. De uitstraling ervan heeft mij nog altijd niet aangeraakt. Ik wil er maar niet van onder de indruk raken. De show, het hele vertoon eromheen is niet aan mij besteed om de eenvoudige reden dat het mij, als ik buitenshuis wil gaan eten, louter en alleen te doen is om wat mij wordt voorgezet, of dat mij smaakt. De wijze waarop het gebracht wordt, interesseert mij hoegenaamd niet, leidt mij eerder af en benauwt mij vaker. Want in de ambiance waarin dat gebeurt, voel ik mij beklemd en niet op mijn gemak, terwijl dat juist een eerste voorwaarde is om lekker en met smaak te kunnen eten, om helemaal ten onder te gaan in die sociale bezigheid die eten naar mijn idee ook hoort te zijn. Daarin wil ik niet gehinderd worden door de kunsten van een macho – kok die zijn eigen bezigheid en zijn kunsten belangrijker vindt dan het genoegen dat zijn gasten bij hem toch zoeken. Want dat is het overheersende gevoel dat je krijgt bij een bezoek aan een sterrenrestaurant, namelijk dat de gastheer of gastvrouw belangrijker is, althans zichzelf vindt dan diegenen die bij hem komen eten.

Omdat je voortdurend het idee krijgt dat die kok, die cuisinier, zich via de kunstigheid van zijn gerechten moet waarmaken, onder andere ook voor meneer Michelin, die zo maar incognito aanwezig kan zijn in zo’n gelegenheid. Met als gevolg dat de meest bizarre combinaties op tafel worden gezet en aldus de manifestatie zijn van de denkkracht en de fantasie van de gastheer waartegen de smaak van de doorsnee gast niet opgewassen is, die het daarom voor zoete koek slikt en het allemaal wel overheerlijk moet vinden om niet de verdenking van de eetbarbaar op zich te laden. Zo wikkelt het spel tussen gasten en gastheer in die sterrenrestaurants zich ongeveer af en wordt daarbij ook nog eens duur en dik betaald zonder dat die meerprijs dat echte surplus aan genoegens brengt die de aanwezigheid van die Michelinster belooft en impliceert. Dat is tenminste mijn herhaalde ervaring, zoals ik inmiddels ook meer dan voldoende weet dat je buiten de deur ook lekker, heel lekker kunt eten zonder alle spastisch vertoon dat bij die Michelinster schijnt te horen en dat mij gestolen kan worden. Voor veel minder geld kun je op heel veel plaatsen minstens zo lekker eten, terwijl je je ook nog eens jezelf kunt zijn, je op je gemak mag voelen en als gast de eerste viool speelt zonder de snob uit hoeven te hangen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De show rond de Michelinster

 1. math zegt:

  Zo voel ik het ook. Treffend verwoordt.

 2. Margo zegt:

  Exact. Kak past niet in een restaurant.

 3. Mack zegt:

  Michelin moet gewoon banden maken, verder niks.

 4. Nanos zegt:

  Ik heb geen ervaring met welk sterrenrestaurant dan ook. Maar als ik zo af en toe iets lees van hun menukaarten en wat daar allemaal voor gefrutsel op staat, vraag ik me af of dat lekker combineert. Ik ga het niet uitproberen, allereerst omdat het me niet trekt en op de tweede plaats omdat de rekening boven de begroting zal zijn.

 5. Mack zegt:

  Nanos, ik heb er sinds kort wel ervaring mee, maar als je er niet gevoelig voor bent dan doet het je ook niks. Het is een sjieke entourage en alle gangen worden toegelicht door de ober. Het is niet bijzonder lekker, sommige dingen krijg je amper weg. Maar de kunst is om aan je gezelschap te laten blijken dat het zijn geld dubbel en dwars waard is. Leer steeds meer termen uit je hoofd en binnen de kortste keren wil je nergens anders meer eten. Voor 10 personen € 1400,- Heb het net even nagekeken. Alhoewel er hier ook iemand is die dat bedrag laatst voor 4 personen heeft uitgegeven. Met een creditcard van de zaak, dus dan doet het minder pijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s