Britse hypocrisie

Het volgende verhaal ging mij door merg en been. Het gaat over Tony Nicklinson, een 58 – jarige Brit, die vanaf 2005 ten gevolge van een beroerte van zijn nek tot zijn voeten verlamd is en die nog alleen kan communiceren door middel van het knipperen van zijn ogen, wat dan door de computer vertaald wordt. ’s Ochtends vroeg wordt hij uit zijn bed getakeld om gewassen te worden en hulp te krijgen bij zijn ontlasting, waarna hij in zijn rolstoel gehesen wordt waarin hij dan de rest van de dag kwijlend verblijft. Zijn vrouw voedt hem geprakt eten alsof hij een baby is. Een vernederend en ondraaglijk bestaan waaruit hij door zelfdoding bevrijd wil worden. Maar omdat hij dat zelf niet kan, moet hij daarbij hulp krijgen. Daartoe diende Nicklinson bij een Brits gerechtshof een verzoek in. Dat werd echter door de rechter afgewezen met het argument dat de wet er niet in voorzag. Euthanasie is in Engeland namelijk verboden, terwijl op hulp bij zelfdoding veertien jaar gevangenisstraf staat.

Waardoor de rechter in feite de zaak doorverwees naar de politiek, waar de kans op een wetswijziging nagenoeg nihil is gezien het massieve verzet daartegen in het Hogerhuis, met name van de kant van de Conservatieven en de bisschoppen. Het vonnis werd luid bejubeld door een Britse pro-life-organisatie bij monde van haar woordvoerder die met zoveel woorden stelde dat het legaliseren van het doodmaken van mensen die lijden, tegen de borst stuit van vele andere mensen, maar dat daarnaast compassie en solidariteit met Tony Nicklinson in zijn beklagenswaardige toestand wel op zijn plaats is. Zo hypocriet kan het dus nog altijd en dat is de beschaving van die stiff upper lip waarnaar toch vaker met jaloezie gekeken en verwezen wordt. Gooi het echter gerust in mijn pet. Want hoewel er nog meer dan genoeg te verbeteren is aan en in de Nederlandse samenleving, mogen wij ons gelukkig prijzen dat wij deze onbarmhartige weg niet meer hebben te gaan en dat ondraaglijk en onnodig lijden inmiddels uit onze vocabulaire is geschrapt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Britse hypocrisie

 1. Mack zegt:

  Het is schrijnender, maar in de verte vergelijkbaar met Roemers uitspraak over het niet betalen van de boete. Waarom hebben we nog regels en wetten als je vindt dat die naar eigen inzicht overtreden mogen worden? Als de wet zo is, heeft een rechter zich er inderdaad aan te houden, en is het zaak van de politiek om de wet te veranderen. Lukt dat niet, dan is er kennelijk geen meerderheid voor. Zo werkt het toch? Het lijkt wel als je naar links uitwijkt over de vluchtstrook dat het dan goed is, als je het naar rechts doet zijn de rapen gaar. Uiteindelijk zal iemand hem echt wel helpen want zo’n geval laat zich niet tegenhouden door wetten.

 2. Sjoerd zegt:

  Je zou hem per ongeluk gaan helpen…

 3. Ximaar zegt:

  Zelf denk ik dat deze man al een tijdje dezelfde breekijzerfunctie vervuld als Yossef en Mauro. Hij of beter zijn familie is al jaren bezig. Volgens mij was in die tijd echt wel iets te bedenken waarbij hij het leven had gelaten, denk aan een kapotte rem bij een cliff of een voedselvergiftiging. Maar volgens mij is dat niet de bedoeling. Er is een groep in GB die de wet aangepast wil hebben en hij is daar een prima voorbeeld voor. En idd die verouderde wetten mogen best een keer aangepakt worden.

 4. pjotr zegt:

  En wie gaat hem doodmaken?

 5. Margo zegt:

  Ik krijg het zwaar benauwd als ik me in zijn situatie verplaats. Niets kunnen, zelfs niet praten. Er ook geen eind aan kunnen maken. Ten hemel schreiend..

 6. Ximaar zegt:

  Heel ‘toevallig’ is deze man net vandaag een ‘natuurlijke dood’ gestorven. Het is jammer dat de media en het sentiment vaak als wapen misbruikt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s