Een selffulfilling prophecy

Aanvankelijk dacht ik dat we vandaag weer kollektief het slachtoffer zouden worden van de zogenaamde selffulfilling prophecy, dat mechanisme van de voorspelling die uitkomt doordat ze als zodanig is gedaan. Met name de NS heeft daar vaker van te lijden in haar overijver om maar vooral dienstbaar te zijn en een minimaal voorzieningenniveau te blijven bieden. Waardoor het wel eens radikaal misloopt als zo’n voorspelling totaal niet uitkomt, zoals we de afgelopen week hebben gemerkt met dat onweer dat maar niet komen wou. Zo leek ik vandaag ook gevangen in de verwachting dat het vandaag wel massaal kreunen en zuchten zou worden alleen maar omdat er een weekeinde was voorzien met tropische temperaturen. Vaak wil het dan namelijk het geval zijn dat mensen onder de indruk als ze zijn van mannen als Hiemstra en Timofeef, maar voetstoots aannemen dat het bloedheet zal zijn of worden.

Waarna ze zich door die enkele wetenschap al gebukt voelen gaan onder dat juk van die aangekondigde hitte zonder zelfs maar een vinger uitgestoken te hebben of een beweging te hebben gemaakt om de echte temperatuur te verifieren. Waarmee die voorspelling omgezet wordt in een werkelijkheid zoals die ervaren wordt, terwijl ze in feite dus vaker daarvan afwijkt. Echter vandaag blijkt dat zomaar anders en bijna erger dan door onze weermannen was voorzien. Want bij tropische waarden ben je geneigd om aan 31 of 32 graden te denken. Blijkt nu zomaar dat het kwik al de 36, 37 graden haalt en er dus alle reden is om te puffen en om deuren en ramen dicht te houden, nu de werkelijkheid zoals die buiten is, de voorspelling die op tv werd gedaan, ver, ja heel ver vooruit is gesneld en we alle reden hebben om ons verrast te voelen door die plotselinge hevige hitte die haast het tegenovergestelde of het omgekeerde lijkt van een selffulfilling prophecy.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een selffulfilling prophecy

 1. Sjoerd zegt:

  Zelfs in de cabrio werd het wel heel warm vanmiddag….

 2. Rob Alberts zegt:

  Wat mij vooral bijstaat van mijn ritje naar station Utrecht Centraal is de geweldig werkende airco.
  Heen en terug reed de trein ook nog eens op tijd.
  Zonnige zomergroet

 3. Laurent zegt:

  Goeiendag, dat is wel héél warm! Hier in Michigan is het momenteel wel lekker, net wat boven de twintig en zonnig.

 4. Margo zegt:

  Ja, bij ons gaf de thermometer 37 graden aan. Er zijn die dan zeggen, jaaaa maaaar dan heb je de thermometer niet op de goede plek gelegd, want het kan niet dat het in Dordrecht 37 graden was, want het KNMI….. blabla, enfin, je kent die types wel. Ze zijn jaloers op onze tuintemperatuur, terwijl ze het van mij zo mogen hebben, want 27 vind ik al te veel van het goede. Het kan hier nou nooit eens normaal stabiel zijn. Geen wonder dat we in Nederland allemaal van die labiele mensen zijn, snel gestrest, de psych heeft z’n handen er vol aan. We hobbelen in ons leven voort in hetzelfde temperament als het klimaat. Ik hou van zomer, ik ben een zomermens, maar ik heb liever het hele jaar door 20 graden dan deze rare uitschieters!

  • Mack zegt:

   Het KNMI heeft voor miljoenen aan nauwkeurige meetapparatuur, maar nee, in Dordrecht beweert iemand met een Intratuin thermometer dat het daar 37 graden was. Maar goed, ze zien ze daar ook al vliegen. Je kent die types wel, zitten de hele dag achter de geraniums dus gaan ze hun verhalen wat opleuken. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s