Het succes van Roemer

Hij is de status van eendagsvlieg allang en ver voorbij. Nog altijd is zijn ster aan het rijzen, zodanig zelfs dat momenteel iedere quote van hem als menens wordt beschouwd en daarom wel steeds links of rechts stof doet opwaaien. Hij doet dus volledig mee in het politieke krachtenspel, Emile Roemer, en het lijkt maar excelsior met hem te gaan, zozeer dat de vraag alsmaar nijpender wordt wanneer dit met hem zal stoppen. Minstens zoveel verwondering wekt het dat het zover heeft kunnen komen zonder dat echter helder en duidelijk is waarom. Wat maakt hem tot die politieke leider met die statuur die hij nu heeft? Hoe komt hij aan zijn appeal? Want dat hij dat heeft, is onmiskenbaar af te leiden uit het feit dat zijn partij, de SP, blijft groeien in de peilingen en op dit moment de grootste politieke partij is en de meeste steun bij het electoraat ondervindt. Het moet een combinatie van faktoren zijn die deze opwaartse trend tot gevolg heeft gehad. Allereerst is het uiteraard de persoon van Roemer zelf waarin een deel van de verklaring van zijn succes besloten ligt. Want in hem is wel de man te zien die we overal tegen kunnen komen en waarmee het gemakkelijk identificeren is. Hij is heel basaal en alledaags in zijn gedrag waardoor hij te herkennen is als een van ons.

Waardoor hij aanraakbaar en dichtbij is en vervolgens des te meer sympathie en aanhang wint als hij standpunten inneemt die klip en klaar zijn zonder dat ze over het randje zijn of populistisch of opportunistisch, maar voortdurend herleid kunnen worden tot het program van zijn partij. Hij verrast met zijn stellingnames nooit, maar is veel eerder consistent te noemen.zoals hij dat ook in zijn gedrag is. Want van het spelen van een rol kan Emile Roemer nooit beticht worden, als hij is zoals hij is en dat altijd blijft, dit in tegenstelling tot de meeste van zijn concurrenten die juist in dat opzicht vaker genadeloos door de mand vallen, want een opzichtig toneelstukje spelen waar de kiezer gemakkelijk doorheen prikt. Zou dit allicht tot het beeld kunnen leiden dat Roemer het succes van de SP bepaalt en draagt en het gezicht ervan is, de werkelijkheid blijkt toch nadrukkelijk anders. Want het is niet alleen het charisma van Emile Roemer dat de SP zo opstuwt in de peilingen, het is evenzeer de organisatie van die partij, het nooit vrijblijvend karakter ervan dat daar evenzeer toe bijdraagt. Nog scherper geformuleerd zijn het niet de woorden, maar vooral de daden in de wijken en de fabrieken die de SP nu geen windeieren leggen en daarbij Emile Roemer garen doet spinnen. Waaruit een model van politiek bedrijven resulteert waar alle andere partijen heel veel, zo niet alles. van kunnen leren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Het succes van Roemer

 1. Mack zegt:

  Maar goed, als een waar politicus trok hij zijn keutel weer in.

 2. Mack zegt:

  Ik lees trouwens net dat ze zes zetels te kort komen om de grootste te zijn.??

 3. Mack zegt:

  Oh, ik zie het al, het ligt aan de peiler. Bij een andere peiler was de SP de grootste met 9 zetels voorsprong. Tja, daar heb je nog eens wat aan.

 4. Sjoerd zegt:

  Volgens mij verzinnen ze die peilingen zelf…

 5. Ximaar zegt:

  Zelf ga ik alleen van de peilingen van Synovate uit (NOS TXT 377). Maurice le Chien maakt mij te extreme uitslagen, die later ver naast de realiteit blijken te zijn. Ik verdenk hem er van dat hij zijn peilresultaten oppimt om maar zoveel mogelijk media-aandacht te krijgen. Bij Synovate is de SP nog niet 1x de grootste partij geweest.

  Als het om de polpulariteit gaat, dan denk ik dat de SP/Roemer zijn winst te danken heeft aan de zwakte van andere partijen/candidaten. Maar ook aan een EU-stanpunt dat duidelijk anders is dan dat van de andere partijen. Verdere scoren ze waarschijnlijk ook op het punt van zorg/AOW/Pensioenen.

  Roemer doet het zeker niet verkeerd, maar mogelijk was een andere SP-candidaat net zo ver gekomen, als die net als Roemer zichzelf was gebleven en net als Roemer op geen enkele manier in paniek raakt. Dat laatste was de reden dat het bij mevrouw Kant juist volledig misging.

 6. RadaR zegt:

  Mede namens Emile hartelijk dank voor dit integere verhaal. Je slaat veel spijkers op hun kop en dat is in een wereld, waar vrijwel iedereen het in de ruimte lullen tot het grootste goed heeft gemaakt een ware verademing.
  Het gaat er eigenlijk niet eens meer om of de SP wel of niet de grootste wordt. Veel belangrijker is dat de partij definitief is toegetreden tot de echt grote broeders in Nederland. En Roemer is er de man niet naar om deze winst net zo snel als hij is gekomen weer te verspelen. Nederland heeft nu een echt alternatief voor het nationale lachebekje. Het is aan de kiezer om de keus te maken.
  Nog 1? 2? 3? jaar slopen alvorens echt wakker te zijn geschud of nu de moed tonen om voor een andere richting te kiezen. Over 4 weken weten we meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s