Kleintje Pils

Wat nu volgt, zal wel zoveel als vloeken in de kerk zijn. Het weerhoudt mij er echter niet van om mijn hart eens goed te luchten. Het staat me namelijk langzamerhand tot hier omdat iedere fatsoenlijke sportontmoeting waar Nederland bij betrokken is, erdoor wordt opgeluisterd, zeg maar verstoord, sterker nog tot een soort folkloristische gebeurtenis wordt gemaakt. Het liefst heb ik er niets mee te maken omdat het mij louter en alleen om de sport te doen is welke ik helemaal prima vind als daar Nederlanders bij betrokken zijn, omdat dan zo’n wedstrijd een extra dimensie krijgt en de factor emotie wat uitvergroot. Maar laat het daar dan alsjeblieft bij blijven en vermijd al die soesa waardoor het publiek, dat ten slotte bijzaak is, hoofdzaak wordt en het klompendansen ervan nog alleen de aandacht trekt. Want dat zie je wel steeds meer gebeuren als ergens dat vermaledijde dweilorkest “Kleintje Pils” verschijnt om ter plekke sfeer en stemming te gaan maken, omdat die er niet zou zijn en omdat de lol eromheen blijkbaar belangrijker moet worden gemaakt dan de wedstrijd zelf. Een andere betekenis kan ik niet geven aan die tenenkrommende aktiviteit die telkens weer uit de lucht lijkt te komen vallen zonder dat helder is wie de sponsor of initiatiefnemer daarvan is.

Waardoor de irritatie die ze sowieso al oproept, alleen nog maar groter wordt. Tenminste bij mij wel. Want het is er gewoon opeens en ongenood. Maar als het er dan toch is of moet zijn en kennelijk onvermijdelijk is, dan zou het nog te verdragen zijn, als er acceptabele muziek werd geproduceerd. Die schijnt echter niet op het repertoire van ‘Kleintje Pils’ te staan, vermoedelijk omdat het dan geen bijdrage levert tot het vermaak en de pret die kennelijk in de ogen van ik zou niet weten wie bij de sport horen of die sport naar een nationale betekenis tilt met de aanwezigheid van dat dweilorkest. Die zoals gezegd dus in mijn pet gegooid kan worden, waar ik hondsberoerd van word en die in elk geval ieder nationaal gevoel bij mij grondig verpest omdat het met die hoempamuziek ontaardt in een plat sentiment en onderbroekenlol, waar ik absoluut wars van ben, terwijl ik bij zulke sportieve gelegenheden toch heus wel wat met Nederland heb. Maar alsjeblieft zonder dat vreselijke ‘Kleintje Pils’ omdat van een beetje teveel daarvan bij mij de broek afzakt of ik het er dus hevig in moet doen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Kleintje Pils

  1. Ximaar zegt:

    Wees blij, ze spelen nu ook tijdens de wedstrijd GBR-AUS. Heeft dus niet specifique met NED te maken. En eigenlijk is hockeykijken weinig aan, dus huurt de organisatie zoiets in. In de USA is het nog veel erger. Daar heeft elk honkbal- en ijshockey-stadion een groot orgel met organist die behoorlijk vaker te horen is en meer lawaai maakt. Neem aan dat de Britten dachten liever die Thialfmuziek dan dat Amerikaanse gedoe.

  2. Sjoerd zegt:

    We blijven Nederlanders…

  3. Mack zegt:

    Ik vind ze verschrikkelijk. Gisteren vond ik eigenlijk dat de Argentijnse dames een protest hadden moeten indienen. Ze moeten alleen in Heerenveen optreden, en eigenlijk is dat al teveel. Het geeft zo’n verkeerde sfeer aan een zwaarbevochten sportwedstrijd.

  4. Pingback: Nederlandse hockeyers verliezen door Kleintje Pils | Niet nuttig, of wel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s