Ranomi (2)

Ja, wat moet je er nou mee, met een zwemster die twee dagen geleden al een plaats in mijn portret van de dag heeft afgedwongen met een werkelijk puike prestatie, en nu met een volgende fraaie prestatie op de proppen komt? Moet je dat dan maar laten passeren omdat die tweede gouden medaille minder cachet zou hebben en de eerste minder uniek maakt? Of verstoort het de line – up van deze reeks op dit weblog, de variatie daarin, met twee van dezelfde foto’s zo kort achtereen? Onzin natuurlijk omdat hier gewoon sprake is van een uniek optreden dat in de annalen van de Nederlandse sportgeschiedenis bijgeschreven moet worden. Want ga er maar aan staan om zo afgetekend favoriet te zijn op zowel de 50 meter als de 100 meter vrije slag, en dat dan ook nog volledig waar te maken. Wordt zelden vertoond, zeker als de druk nog eens extra opgevoerd wordt door de hooggespannen verwachtingen die in het vaderland heersen.

Daar zijn we in de loop der jaren heel goed in geworden. De rol van underdog past ons van geen kanten meer. Wij schreeuwen het graag van de daken dat wij de kampioenen zijn. Wat dan wel even waargemaakt moet worden door die ene held of heldin waarop wij onze hoop volledig gevestigd hebben en van wie wij per saldo niets minder dan die gouden medaille verwachten. Tegen die verdrukking in heeft Ranomi Kromowidjojo voor de tweede keer in een paar dagen tijd haar hoofd koel weten te houden, hetgeen misschien nog wel een grotere prestatie te noemen is dan die 50 meter vrije slag te winnen. Vandaar dat het voor mij aan geen enkele twijfel onderhevig is dat zij opnieuw een plaats krijgt in mijn portret van de dag. En zeg nou eens eerlijk is dit portret, deze Ranomi, geen plaatje waarop we heel trots mogen zijn en dat we dus lang moeten koesteren?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Ranomi (2)

  1. Sjoerd zegt:

    Een hele prestatie, en dat blijft nog jaren staan.

  2. Mack zegt:

    En een knappe meid ook.

  3. Margo zegt:

    Trots nee, alleen zij mag trots zijn. Ik heb niets met nationale trots. Ik heb niets bijgedragen aan haar succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s