De hometrainer als kwelgeest

Ondanks alle enthousiaste geluiden die mij bereiken over fitness en het bezoek aan sportscholen, weiger ik aan te nemen dat welke aktiviteit die daar ook mee te maken heeft, leuk is, ontspannend, onderhoudend, laat staan amusant genoemd mag worden. Ik kan mij er tenminste niets anders dan geestdodende bezigheden bij voorstellen. Het tillen van gewichten, het lopen op een band of het simpele roeien en dan ook nog in een permanente herhaling van de vereiste beweging. Hoewel mogelijk enigszins verfijnd is het in wezen toch niets anders dan het fietsen op een hometrainer, waar je als je dat meer dan een enkele keer per dag doet, ook snel je bekomst van hebt, ook al levert het een bijdrage aan de verbetering van je lichamelijke conditie. Als die er dan op vooruitgaat, dan kan dat alleen maar gebeuren ten koste van de geestelijke gesteldheid. Want, mijn lieve hemel, wat is dat een oervervelend bedrijf, een saaie aktiviteit waar je hoofd echt van verstopt gaat zitten als je voortdurend en in the blind maar aan het trappen bent zonder ook maar een steek meer op te schieten dan het enkele verspringen van de cijfers op je teller, waar je dan je motivatie en stimulans aan moet ontlenen om gewoon door te gaan.

Voor de rest verandert er namelijk niets, blijft de omgeving hetzelfde en zie je ook geen perspektief verschuiven. Wat in ons geval zoveel betekent dat we hooguit de seizoenen in onze tuin hun werk zien doen, hoewel dat in beginsel ook zoiets als marginaal veranderen is oftewel dat de beweging iets meer is dan nul. En als we dan zo nodig een ander uitzicht willen, kunnen wij nog kiezen voor het decor van de boekenkast waaruit je de titels kunt aflezen en zo mogelijk kunt proberen om die te dromen. Maar ook dat heeft zijn limiet, zodat je op enig moment weer aangewezen bent op die tuin waarvan je de kleuren en kontouren langzamerhand ook uit je hoofd kent. terwijl je wel verder moet als je tenminste gezond van lijf en leden wilt blijven. Een andere keus heb je niet. Dus rest er niets anders dan het verstand uit te schakelen en de blik op oneindig te zetten om zo wat op te schieten en de kwelgeest die die hometrainer wordt, volledig de baas te blijven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s