De Chinese werkelijkheid

Misschien heb ik er alleen moeite mee en snap ik er geen bal van. Maar als ik het goed heb is in China nog altijd de leer van Marx en Mao leidend en berust het primaat van de macht bij de communistische partij. Het kan zijn dat ik het Rode Boekje destijds niet goed gelezen heb en dat de strekking van Das Kapital mij geheel is ontgaan. Want hoe ik de vertaling, de neerslag daarvan moet terugvinden in de Chinese werkelijkheid van vandaag, is voor mij een hopeloze puzzle geworden. En dan nog niet eens het feit dat eigendomsverhoudingen in enige mate naar de eisen van deze tijd zijn aangepast en dus particulier bezit tot op zekere hoogte mogelijk maken. Ook kan ik het volgen dat in een geleide economie van de omvang van de Chinese niet alles centraal geregeld en georganiseerd kan worden en dat teugels op locaal niveau enigszins losgelaten moeten worden om een adequaat funktionerend totaal te realiseren. Dat ligt in de rede en is zelfs een kwestie van gezond boerenverstand dat ook bij het Centraal Comité van de Chinese Communistische Partij zal bestaan.

Al was het alleen al omdat dat ingegeven zal zijn door de behoefte om aan de macht te blijven c.q te overleven. Niks vreemd aan aangezien het ook mensen zijn die daar aan het roer zitten. Maar wat mijn verstand verre te boven gaat, is dat de praktijk vervolgens toch nog zo uit de pas kan lopen met de communistische of socialistische leer. Want daarvan durf ik te spreken als ik lees dat er op dit moment in China in totaal 1,02 miljoen mensen zijn met een vermogen dat meer dan 1,2 miljoen euro bedraagt en dat het land 63.500 superrijken telt welke een vermogen van meer dan 12 miljoen euro bezitten. Dat zullen vast niet allemaal leden van de Communistische Partij zijn. Wat het raadsel van dit fenomeen alleen maar groter maakt en mij vooral in het duister doet tasten naar de ideologische werkelijkheid van dit land dat nog altijd een éénpartij – staat beweert te zijn, waarin het communistisch ideaal leidend is en het maatschappelijk leven beheerst. Ik krijg dat niet gerijmd met die wonderlijke getallen en het bestaan van zovele rijken. Waardoor ik mij serieus afvraag of Marx en Mao het echt zo bedoeld zouden hebben?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Chinese werkelijkheid

  1. Sjoerd zegt:

    Vul eerst je eigen zakken, en kijk daarna hoe je de rest op een zo gelijk mogelijke manier kunt verdelen.

  2. Mack zegt:

    Ja, wat Sjoerd zegt, dat is het ware communisme. En onderdruk de meerderheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s