Over de grens – Aubel

Vaker heb ik hier al beweerd dat het unieke karakter van Limburg, en nog meer van Zuid – Limburg, niet alleen besloten ligt in het gebied zelf, maar ook bepaald wordt door haar ligging en meer in het bijzonder door haar omgeving, door haar verbinding daarmee. Dat wil zoveel zeggen dat Limburg, Zuid – Limburg niet bij haar grenzen ophoudt, maar daar overheen verder gaat en zijn begin krijgt. In de Eiffel, de Ardennen, de Oost – kantons, de Voerstreek, het land van Herve, Belgisch Limburg, het Schwalmtal, het Reichswald, om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Daarom is een beter inzicht in het hoe en waarom van Limburg pas mogelijk, als haar omgeving ook beter gekend wordt. Vandaar dat ik vanaf vandaag op gezette en ongezette tijden hier over onze provinciegrenzen ga om wat beelden van plekjes te tonen die in mijn ogen relevantie voor Limburg hebben. En waar nodig voeg ik daar uiteraard tekst aan toe.

Het eerste uitstapje gaat naar Aubel dat ten Zuiden van Limburg ligt, op de grens van de Voerstreek en de uitlopers van de Ardennen. Veel bekendheid geniet haar zondagsmarkt, waar vooral streekprodukten worden verkocht, en natuurlijk de vruchtenciders van de plaatselijke producent Stassen. 

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Over de grens – Aubel

 1. studio562614 zegt:

  Ik ben laatst ook net over de grens bij Limburg in Duitsland geweest. In Kaldenkirchen. Het is leuk om te ondekken dat Nederlanders en de Nederlandse taal zoveel invloed hebben gehad op deze Duitse gemeenschap.Aan de zijkant van de plaatselijke gereformeerde kerk hangen sluitstenen van voormalige graven uit de kerk en daar staat gewoon Nederlandse tekst op….Groet, Agnès

  • pjotr zegt:

   Agnés,
   Kaldenkirchen en het hele gebied daar tot Geldren en Xanten, behoorden in het verleden tot het Gelders overkwartier.
   Overigens worden in het hele grensgebied met Duitsland dialecten gesproken, die meer verwant zijn met Nederlands, dan Duits. Ze worden ook wel aangeduid met “Nederdiets”.

 2. Sjoerd zegt:

  Vertel mij wat, ik trek regelmatig ook de grens over, heb er zelfs cursussen fotografie gevolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s