Marianne Vos

Er is natuurlijk geen twijfel over mogelijk dat de prestatie van Marianne Vos tijdens de Olympische wegrace voor vrouwen er eentje was om in te lijsten en zelfs meer dan dat was, want voorzien van briljantjes en van een achttienkaraats gehalte. Want winnen van goud is al heel wat en geeft sowieso het recht op een plaats in mijn portret van de dag, maar als dat gebeurt onder de voorwaarden zoals Marianne Vos die voor zichzelf schiep, dan kan er met recht gesproken worden van een prestatie van formaat, van superieure en bijna bovenaardse klasse. En dan gaat het nog niet eens om de bizarre weersomstandigheden waaronder zij dat Olympisch kampioenschap verdiende noch om de aanvalsinitiatieven die zij, en met haar haar ploeggenoten Loes Gunnewijk, Ellen van Dijk en Annemiek van der Vleuten, nam om het heft in de wedstrijd in handen te nemen en te houden.

Nee, wat haar buitensporige klasse verraadt, is de druk die Marianne Vos zichzelf oplegde en die daarom ook door de media en het Nederlandse publiek op haar werden gelegd. Dat verwachtte niets meer en niets minder dan die gouden medaille van haar nadat zij uit en te na en publiekelijk had verkondigd dat elk ander resultaat dan die eerste plaats in die wegwedstrijd voor haar een bittere teleurstelling zou zijn. Je moet het maar durven en tegelijk wel een onbegrensd vertrouwen in je eigen mogelijkheden hebben om zo hoog van de toren te blazen, omdat je daardoor des te dieper kunt vallen. Maar Marianne Vos nam dus welbewust die risico’s en ging die uitdaging vooral met haarzelf aan met het welbekende resultaat, namelijk de gouden medaille, die daardoor zoveel glans verwierf en des te meer onze bewondering verdient. Met als gevolg dat ook haar plaats in mijn portret van de dag niet meer dan logisch is, terwijl een vergulde omlijsting even vanzelfsprekend is. Meer heb ik jammer genoeg niet tot mijn beschikking om mijn respect en bewondering voor haar grootse prestatie uit te drukken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Marianne Vos

  1. Sjoerd zegt:

    verdiend heeft ze hem zeker…

  2. Mack zegt:

    Ik bedoel dit niet negatief, maar als zij nu niet gewonnen had, had je haar dan afgebrand omdat ze van tevoren zo’n grote mond had? Ik bedoel, dat zou niet voor het eerst zijn in een logje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s