Mijn wereld?

Er gaat haast geen dag voorbij of ik voel mij door bepaald nieuws gedwongen om mij de vraag te stellen of dit nog wel mijn wereld is. En dan bedoel ik niet de rampen en oorlogen omdat die immers van alle tijden zijn en vaker een omvang en impact hebben die voor mij met mijn beperkte venster niet te vatten zijn noch te vertalen naar mijn eigen leven. Het is vaker en vooral het kleine leed en het zijn met name die typische landelijke en regionale berichten die mij aan het denken zetten, want mijn wereld – en mensbeeld onder druk zetten. Gebeurtenissen die de menselijke maat niet overstijgen en daarmee te vatten zijn en dus des te sneller kunnen en zullen verontrusten. Omdat ze laten zien hoe onze, ook mijn mikrokosmos los van zijn ankers is geraakt, haar aanknopingspunten is verloren ten opzichte van de tijd dat er nog zoveel vanzelfsprekendheden waren, waar dan ook niet over werd getwijfeld. Het waren de jaren dat de treinen nog reden zoals ze hoorden te rijden en het weer nog een gegeven was dat je overkwam, met de gevolgen waarvan je maar moest zien weg te komen. Geen waarschuwing vooraf voor een storm, hagel, een sneeuwbui of onweer, laat staan dat er al gesproken werd over de afgifte van een weeralarm. En als je met leed werd gekonfronteerd, een sterfgeval in familiekring of in je direkte omgeving, dan was dat in principe je eigen zaak, wat zoveel betekende dat je je troost en steun maar moest zoeken op die plekken die jij voor jezelf de meest aangewezene vond.

Ouders, vrienden, opa, oma, een oom, een tante, de dokter, de dominee , de pastoor, alles behalve slachtofferhulp, dat instituut dat ergens in de negentiger jaren is opgedoken en als het hardnekkigste onkruid niet meer uit te roeien is en zich ingevreten heeft in onze denk – en gevoelswereld, die daarmee steeds minder de mijne wordt. Waar verder ook dat LAKS en haar eindexamencultus debet aan is, en dan die eindeloze stille tochten, die vakbondsleden met hun hesjes en petjes, al die mensen die alleen nog gebogen over hun smartphone kunnen zitten, dat muzikale behang dat niet meer uit te bannen schijnt, en die kranten die allemaal tabloids moesten worden. En dan spreek ik nog niet eens over al die Volendammers die ons nationale artistieke geweten konden worden, of over roddels en showbizznieuws die landelijke betekenis hebben gekregen. Alsof een affaire van een of andere zanger eerder een plaats op voorpagina’s verdient dan de volgende maatregel die de sociale zekerheid naar de verdommenis helpt. Vraag mij vooral niet waarom. Want begrijpen doe ik het niet meer en echt moeite doe ik er ook niet voor. Het gaat mijn verstand en mijn macht te boven. Het enige dat ik weet dat is dat dit mijn wereld niet is, dat die mij ook steeds meer blijkt te ontglippen, hoewel ik mijn best blijf doen om mij er tot mijn laatste snik aan vast te klampen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn wereld?

  1. Radar zegt:

    Naast die wereld, die ook niet de mijne is, het nooit geweest is en ook nooit zal worden, is er altijd nog de eigen wereld, Rob. Doe er mee wat je wilt, maar ik heb goede ervaringen met het in ere houden van mijn eigen wereld.
    Natuurlijk, het niet meer kunnen begrijpen of vat krijgen op dé wereld, zoals die zich elke dag aan je oog ontrolt, is er een logische consequentie van. Maar ikzelf troost me met de gedachte, dat niet meer kunnen eigenlijk niet willen is. En weet je, ik voel me daar prima bij. En daarbij speelt zeker mee, dat het best prettig is te kunnen aanschoppen tegen wat je voor geen prijs van jezelf wilt laten worden.

  2. studio562614 zegt:

    Interessant log…..Agnès

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s