De urgentie van het RIVM

We zijn er met zijn allen bij geweest. De temperatuur lag een paar dagen geleden voor het eerst in twee, drie maanden nog geen vierentwintig uur boven de 25 graden en de zon maakte na net zoveel tijd bijna haar debuut met een volle dag aanwezigheid of het RIVM in Bilthoven moest haar bestaan ook weer zo nodig rechtvaardigen. Want in een ommmezien werd vakantievierend en overig Nederland op het hart gedrukt om toch vooral voorzichtig te zijn met een verblijf in de zon omdat haar stralingskracht erg hoog zou zijn, zo hoog dat het gevaar van verbranding veel groter dan normaal genoemd werd. Waarmee op de eerste pret om het mooie weer dat zich eindelijk liet zien, al meteen een domper werd gezet en ontluikend vakantieplezier in de kiem werd gesmoord. Omdat ze dus in Bilthoven zo nodig moesten, die waarschuwing hoogst noodzakelijk vonden.

Blijft meteen de vraag hoe urgent dat signaal wel was en in hoeverre het bij zonnend Nederland is aangekomen, afgezien van het feit dat het NOS – journaal daarmee weer een item had en aldus een fijn brugje kon slaan naar Gerrit Hiemstra of Marco Verhoef. Trouwens, wie heeft er in feite op deze noodkreet zitten wachten na maanden van kou, regen en wind, dus herfstige omstandigheden? Vermoedelijk dus helemaal niemand. Wat de konklusie rechtvaardigt dat dat RIVM op dat moment blijkbaar even bezig was om zichzelf aan de praat te houden en op de kaart te zetten zonder dat er door iemand om werd gevraagd, zoals dat ook nog nooit tevoren is gebeurd. Want dertig, veertig jaar terug heeft de zon ook vaker geschenen en beslist even fel zonder dat er daarvoor gewaarschuwd werd. En dat heeft ook nooit problemen opgeleverd. Waar was het RIVM toen en wat is er sindsdien in dat instituut gevaren om nu als bederver van feestjes te willen fungeren?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De urgentie van het RIVM

  1. Sjoerd zegt:

    En zwemmen mag je ook al niet meer. Ik vind het allemaal een beetje tever gaan.

  2. Margo zegt:

    Wat is het RIVM?? Laat me raden: rijks instituut voor moeilijk doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s