Sleepje pikken

Het volgende bericht kwam gisteren bij mij langs en wekte direkt extra interesse bij mij.

Zwemmers die verkoeling zoeken door te gaan zwemmen in het water van grote rivieren als Waal, Rijn, Lek, IJssel en Maas spelen met hun leven. Rijkswaterstaat waarschuwt dat zwemmen in rivieren en kanalen enorme risico’s met zich meebrengt en levensbedreigend kan zijn. Zwemmen in de grote rivieren en langs de oever tussen de kribben kent een aantal niet te onderschatten risico’s, aldus Rijkwaterstaat. Door de plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen en ook de scheepvaart maakt het zwemmen gevaarlijk.”

De reden van die meer dan normale belangstelling bij mij laat zich gemakkelijk verklaren, omdat het onmiddellijk bij mij de herinnering levendig maakte aan de tijd van bijna zestig jaar terug, toen wij op gloeiend hete dagen verkoeling zochten in het gemeentelijk zwembad dat in een van de uiterwaarden van de Lek gesitueerd was en dat gemeten naar de maatstaven van nu die naam absoluut niet verdiende. Ongeveer vijf meter van de oever lag er een oude schuit met daarop een duikplank waarvanaf de geoefende zwemmers de rivier in mochten duiken. De vijf meter voor die boot waren bestemd voor de peuters, de kleuters en ieder die niet zwemmen kon, die er met zijn allen dan ook een enorme modderpoel van maakten. Voor andere voorzieningen moest je er niet zijn behalve dan dat er een kleedkabine was plus dat ene toilet dat uiteraard door niemand gebruikt werd.

Wat geen beletsel was om toch daar aan de Lek de grootst mogelijke lol te hebben. Kwam je als jonge knul zonder diploma met die modderpoel van vijf bij vijf dan misschien niet aan je trekken, voor het overige was er voldoende te beleven en nog veel meer te zien aan heldendaden. Want dat waren al die akties in mijn ogen, die er op die Lek werden verricht en waar ik altijd sprakeloos en vol bewondering naar keek. Zoals van die lefgozers die maar niet genoeg kregen van het ‘sleepjes pikken’ wat zoveel was als het enteren van passerende schepen, daarop klimmen en er vervolgens weer vanaf duiken. En dat dan de hele middag door. Want het was in die tijd nog druk met het scheepvaartverkeer op de Lek. Daarnaast had je de durfals die de rivier overstaken terwijl die een sterke stroming kende. Wat dan de grootste uitdaging vormde om die te overwinnen en nog het meest in de buurt van de kribben waar het water kolkte dat het een lieve lust was en er als het ware om vroeg om zwemmend getrotseerd te worden. Wat dan ook vaak gebeurde onder bewonderende blikken van alles dat aan de kant bleef en dat lef niet had. Gevaarlijke toeren genoeg als je de hedendaagse Rijkswaterstaat mag geloven. Maar niet dat er ooit iets gebeurde voorzover ik het mij kan herinneren. Zoals ik ook nog goed weet dat ik daar mijn zwemdiploma’s gehaald heb zonder dat ik mijn kunsten nog in die rivier in de praktijk kon en mocht brengen. Want de zomer daarop kreeg Culemborg een openluchtbad, waar dus geen sleepjes meer gepikt konden worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Sleepje pikken

  1. Sjoerd zegt:

    Overdreven bemoeizucht noem ik dit…

  2. Andre zegt:

    Die herinneringen heb ik natuurlijk ook. Alleen zwommen wij in Beuzekom.

  3. Ikke zegt:

    Het is zonder meer gevaarlijk voor een niet geoefende zwemmer om bij de zuigkracht van de schroef weg te komen, het is goed daarvoor te waarschuwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s