De boktor van Winterswijk

Volgens mij is vandaag voor al die mensen die maar geen kans zien om hun tuin op orde te krijgen of te houden, de victorie in Winterswijk begonnen. Na de dood van Gerrit Komrij, die daar geboren is, heeft deze plaats zich nog in dezelfde week voor de tweede keer prominent op de kaart gezet, terwijl er jaren aaneen, als je afgaat op de media, geen bal te beleven was en het achter kranten leek dichtgeplakt. Maar nu opeens, nota bene middenin de komkommertijd, is juist daar het licht aan het eind van de tunnel zichtbaar geworden voor ieder die maar blijft tobben met zijn tuin, in die zin dat het onkruid en alle andere wild hem langzamerhand boven het hoofd begint te groeien. De zon is zo maar in Winterswijk gaan schijnen voor wie het vechten blijft tegen de bierkaai in al dat groen dat hem omgeeft, waar het natuurlijk geen oplossing is om er dan maar zo’n kolossale grindbak van te maken. Een uitweg zou een grondige sanering en een stevige snoeibeurt moeten zijn. Maar begin daar maar eens aan omdat het einde van zo’n intensief karwei ook al weer maanden verder ligt, dus een zomer in beslag neemt en daarnaast ook hopeloos veel tijd en arbeid plus lichamelijke inspanning vraagt.

Waardoor dat ook al geen aantrekkelijke optie is en er in feite met de handen in het haar gewacht moet worden totdat de wal het schip ergens keert en de oplossing zich vanzelf aandient. En dat is wat er exact in Winterswijk gebeurde en waarmee de tuinbezitters die het allemaal daar teveel werd, wel geholpen moesten zijn. Want onverwacht kwam de Aziatische boktor als de reddende engel op de proppen en was Winterswijk meteen in last gezien de ernstige schadelijkheid van dit insekt voor loof en struiken. Met als gevolg dat heel snel het besluit was genomen dat alle groen en alle tuinen die zich binnen een straal van honderd meter van de vindplaats van die boktor bevonden, met de grond gelijk gemaakt moesten worden. Dat op de eerste plaats. Tegelijk zouden alle gedupeerden nieuw plantmateriaal verstrekt krijgen van gemeentewege om hun tuinen op nieuw in te richten. Wat niet minder dan een eye – opener moet zijn voor ieder die een broertje dood heeft gekregen aan tuinieren omdat het hem uit de hand begint te lopen en hij het groen niet meer de baas is. Omdat in die noodgevallen een Aziatische boktor dus wonderen kan verrichten zoals we in Winterswijk deze week hebben geleerd.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De boktor van Winterswijk

  1. Stephanie zegt:

    Dit is een goed oplossing voor boktor, boktor gassen

  2. Anoniem zegt:

    boktor is echt vreselijk..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s