Volkstümliche Musik

Het is met onze waardering van volksmuziek nogal vreemd gesteld. Enige samenhang en consistentie valt er nauwelijks in te ontdekken. Want wordt aan de ene kant de fado, de tango, die typisch Ierse en Corsicaanse muziek om maar eens wat voorbeelden te noemen, absoluut serieus genomen, om niet te zeggen de hemel in geprezen, met de volkstümliche Musik die haar basis heeft in de Alpenlanden, gaat het precies de andere kant op. Ze wordt veelal als ordinair en simpel afgedaan en met dedain en opgetrokken wenkbrauwen bezien en beluisterd. Althans dat is het heersende beeld van de opvattingen daarover in spraakmakende kringen. Wat op zijn minst wonderlijk mag heten omdat er zowel in klank als in tekst nauwelijks afwijkingen zijn te bespeuren ten opzichte van vergelijkbare genres in de rest van de wereld die blijkbaar wel in de smaak mogen vallen.

En dat misprijzen zou wel eens naar het hypocriete kunnen neigen als diezelfde lieden als ze op locatie, tijdens bijvoorbeeld een vakantie in Salzkammergut, gekonfronteerd worden met diezelfde muziek, zich daardoor wel eens konden laten meeslepen omdat die omgeving, die sfeer, de gemoedelijkheid daar op dat moment gewoon om vragen. Mij zou het zo in elk geval vergaan als ik gezeten op een terras aan een bergmeer in Oostenrijk met een vorstelijk glas Erdinger voor mij opeens verstrooid zou worden door de klanken van zanger/accordeonist Marc Pircher. Want om heel eerlijk te zijn, wat is daar nou precies mis aan, afgezien van het feit dat zijn zang en muziek overzichtelijk en toegankelijk zijn? Wat wil je namelijk meer aan je hoofd hebben op zo’n plek waar je voor even en zo los kunt komen van stress, hectiek en alle andere bezwarende omstandigheden? Kijk en luister en oordeel zelf maar eens op

http://www.youtube.com/watch?v=5fAqL1lWQg8

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Volkstümliche Musik

 1. Sjoerd zegt:

  Je hebt gelijk, het is helemaal niets, totdat je op vakantie gaat in zo’n land. Dan doe je even hard mee.

 2. RadaR zegt:

  Ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt ……. moment, even de tranen van het lachen uit mijn ogen wrijven ……maar als ik moet kiezen tussen Loreena McKennitt, Enya, Moyra Brennan en Mary Black aan de ene kant en deze lederhosenzanger dan weet ik het wel. En dat heeft niets met het verschil in sexe te maken. Maar dank voor het kostelijke vermaak. 😀

  • robschimmert zegt:

   Waarmee je in feite mijn betoog bevestigt. Want wat die Ierse dames kwelen is even banaal en stelt muzikaal net zo weinig voor als wat die Pircher presteert. Alleen de ambiance en de drank eromheen verschilt. Voor de rest kan ik er geen licht tussen ontdekken.

   • Radar zegt:

    Ik bevestig niks. Ik wijs je slechts op de onoverbrugbare kloof in kwaliteit tussen wat representanten uit de hoek van de Iers-Keltische muziek en deze grappenmaker met lederhose, die ongetwijfeld zijn best doet maar ondanks de al standaard aanwezige geur van bier en braadworst zelfs ook nog de spruitjesgeur weet op te wekken.
    BTW iets doet me vermoeden, dat je niet werkelijk een echte kenner bent van de Ierse muziek. Maar dat ben ik ook niet van de Volkstümliche muziek, wat ik overigens ook nooit wil worden. 🙂

    • robschimmert zegt:

     Ik ben noch van het ene genre noch van het andere een kenner of liefhebber. Ik signaleer slechts een wonderlijk verschil in appreciatie wat volgens mij meer te maken heeft met een gekozen uitgangspunt dan dat er sprake van een serieus verschil in kwaliteit. Het stelt allebei heel weinig voor. Hoogstens is er een verschil in pretenties. Maar dat maakt helemaal geen indruk op mij.

    • RadaR zegt:

     Je wordt bijna grof, niet in mijn richting maar wel in de richting van al het moois, wat jij met een onthutsend gemak wegzet als niet van een andere kwaliteit en “gekweel”. Verschil in pretenties…. waar heb je het in hemelsnaam over? Begrijp er niets van, cultuurbarbaar! 🙂
     Vergelijk ‘dat gekweel” met het geluid, waar jij van zegt op een terrasje heerlijk te kunnen genieten. Zeg me dat er na het luisteren nog hoop voor je is.

 3. robschimmert zegt:

  @ RadaR:
  Zonder twijfel fraaie muziek. Maar die volgens mij net zoveel met Iers – Keltische volksmuziek te maken heeft als bijvoorbeeld Herbert Gronemeyer met de volkstumliche musik van onze zanger/accordeonist. Ik vind het dus geen correcte vergelijking. En wat het genieten betreft. Je hebt toch begrepen dat dat dat slechts plaats – en momentgebonden is? Ik zou er nog niet over prakkizeren om daar bij mij thuis naar te luisteren. Laat mijn verstelling onverlet dat als het om die typische volksmuziek gaat, door spraakmakende kringen snel met twee maten gemeten wordt.

  • RadaR zegt:

   Maar die volgens mij net zoveel met Iers – Keltische volksmuziek te maken heeft

   Verdiep je even in Loreena McKennitt, slik de bovenvermelde woorden vervolgens in en ik vergeef je alsnog je “faux pas” van die braadworstmuziek. 🙂

   • robschimmert zegt:

    Nou, sorry, bij Iers – Keltische volksmuziek denk ik toch in eerste instantie aan The Dubliners, The Chieftains, dat soort muziek. De zang en muziek van Loreen McKennit vind ik daar toch wel een erg geciviliseerde versie van, zozeer zelfs dat ik niet weet of ik dat nog volksmuziek zou willen noemen. Maar dan komen we in de sfeer van definiering.

   • RadaR zegt:

    Hier heb je mijn antwoord. Zie dat maar als een laatste effort om jouw halsstarrige pogingen te ontkennen dat wit ook echt wit is te doen stoppen.

    Mocht je willen weten wat de “Mummers dance” is dan kun je hier bijlezen.

    • robschimmert zegt:

     Dit lijkt mij inderdaad een adequater voorbeeld, waarmee je ook dichter bij mijn beeld van de Iers – Keltische volksmuziek komt. Blijft staan dat ik er verder niks mee heb.

    • RadaR zegt:

     Dat je er niets mee hebt is noch een verrassing [anders kom je niet met die braadworst muziek op de proppen] noch mijn meer veel eerder jouw eigen gemis.

    • RadaR zegt:

     lees voor de 2 e’s in meer aub 2 a’s. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s