Peter Sagan

De afgelopen weken is er veelvuldig gespeculeerd en gedelibereerd over de oorzaken van het falen van de Nederlandse wielrenners in de Tour de France. Want daar mag gerust van gesproken worden met alle respect voor de overige nog meerijdende coureurs uit ons land. De afgang van de toch min of meer tot favorieten bestempelde Mollema, Gesink en ook Ruijgh en Poels werd vooral geweten aan het feit dat op hen gezien hun leeftijd en de daarmee gepaard gaande fysieke mogelijkheden een te grote druk werd gelegd. Het verwachtingspatroon dat ten aanzien van hen werd gekoesterd, was niet realistisch omdat blijkt dat de gemiddelde leeftijd van renners die in de top twintig van het algemeen klassement geplaatst zijn zo ongeveer tussen de 28 en 33 jaar ligt, een leeftijd die de betreffende Nederlandse coureurs op geen stukken na halen. Waarmee de redenering op zich meer dan plausibel klonk, ware het niet dat er ook een enkeling is die zich wel op een heel opvallende, om niet te zeggen markante, wijze aan deze wetmatigheid heeft weten te onttrekken. En wel zozeer dat het haast in de rede ligt om in hem een nieuwe campionissimo te herkennen.

Een die zich binnen nu en twee jaar op hetzelfde onaantastbare niveau binnen het wielerpeloton zal bevinden als dat ooit ook Armstrong, Hinault, Merckx en Indurain deden. Ik moet me wel heel sterk vergissen als het met de 22 – jarige Slowaak Peter Sagan ook niet die kant op gaat. Nu weet ik wel dat voorspellen niet mijn sterkste kant is. Kijk nog maar eens naar wat er de afgelopen jaren is uitgekomen van mijn prognoses van de eindstand van de Tour de France. Dat neemt echter niet weg dat alles dat die Sagan nu laat zien, zo nadrukkelijk een en dezelfde kant op wijst dat er niet aan te ontkomen valt dat in hem de nieuwe baas van het peloton begint op te staan. De soevereiniteit die hij aan de dag legt in zijn sprint bij echt moeilijke aankomsten, het lef waarmee hij zich dag in, dag uit manifesteert, het gemak waarmee hij al op zijn jonge leeftijd de groene trui verdedigt en bovendien de manier waarop hij zich betrekkelijk lang tussen de groten in het hooggebergte weet te handhaven, wijzen nergens anders op dan op een grote belofte die de wielerwereld de komende tien jaar zal gaan beheersen. Dat is geen koffiedik kijken. Dat weet ik zeker. Dus die voorspelling durf ik best aan.

Update: Met zijn imposante optreden vanmiddag tijdens de etappe Limoux – Foix heeft Sagan het waarheidsgehalte van dit betoog nog eens extra bevestigd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Peter Sagan

  1. RadaR zegt:

    Ik vergeleek hem eerder met Jan Raas, Daar maak ik nu Bernard Hinault van. Sprinten, hard rijden, klimmen en al die eigenschappen ook nog eens gekoppeld aan durf, moed, kracht en slimheid …… kortom een complete renner van een bijzonder hoog nivo.

  2. Sjoerd zegt:

    Alleen Sanchez was hem de baas…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s