Een lofzang op Mart

Voordat het te laat is – want het ziet er echt naar uit dat hij deze zomer voor de laatste keer zijn kunstje vertoont – wil ik toch nog één keer de loftrompet op hem steken. En opnieuw gebeurt dat met volle overtuiging. Want als enige in de Nederlandse sportverslaggeving, voorzover die op radio en tv plaats vindt, blijft hij garant staan voor kwaliteit. Tegen de verdrukking van de waan van de dag en nieuwe zeden en gewoonten in zijn metier in. Hij blijft wie hij was en ziet daarmee kans om telkens weer een miljoenenpubliek te boeien en aan zich te binden zonder daarvoor terug te vallen op van die gemakkelijke schoten voor de boeg, populaire one – liners of quotes die gemakkelijk bij iedereen in de smaak vallen en het goed doen bij het grote publiek. Niets daarvan vind je terug bij de ras – sportjournalist die Mart Smeets is en tot zijn laatste snik zal blijven. Omdat hij ten eerste deskundig is, verder uitstekend geïnformeerd en natuurlijk als geen ander ingevoerd in de tak van sport waarover hij geacht wordt verslag te doen. Bovendien geeft hij er als geen andere verslaggever blijk van dat hij zich in zijn gesprekspartner kan verplaatsen en zicht op diens zieleroerselen heef.

Waardoor het overduidelijk zal zijn dat zo het profiel is geschetst van de professional pur sang, die welhaast een icoon moet zijn voor heel sportminnend Nederland. Dus is het geen wonder dat zijn programma ‘De avondetappe’ dat tijdens de Tour de France wordt uitgezonden, een verademing is tussen alle gewauwel die er wordt gebezigd naar aanleiding van de verschillende evenementen tijdens deze sportzomer. Met stuk voor stuk nobodies die van toeten noch blazen weten, maar daar ongestoord en vooral luidruchtig van mogen laten horen omdat de kijker dat zo op prijs zou stellen. Wat ik ernstig waag te betwijfelen, maar desondanks zie gebeuren omdat al die grote monden tezamen genoeg lawaai maken om diezelfde Smeets te overstemmen en weg te zetten als een arrogante kwast. Jalousie de métier wordt dat genoemd, heb ik me laten vertellen, welke gezien haar hardnekkigheid eens te meer bewijst hoever die Smeets boven het Hollandse maaiveld uitsteekt, zover dat zijn kop dus nooit zal kunnen rollen. Wat volkomen terecht is, omdat zijn kwaliteit boven elke discussie en verdachtmaking verheven is en dat ook vooral dient te blijven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een lofzang op Mart

  1. Margo zegt:

    Oneens.

    In de kwallenkwalificatie staat Louis van Gaal op nummer een met stip en Mart Smeets op nummer een zonder stip. Zelfingenomen kwast, de sporters moesten tegenover Mr. Smeets verantwoording afleggen. Nou geef ik toe dat ik alle geleuter over sport hoogst oninteressant vind en niet in het minst omdat sporters en ook sportjournalisten niet kunnen praten, ook heb ik al tijden geen van beide heren gezien of gehoord. En dat zou ik graag zo houden.

  2. Ximaar zegt:

    ‘,,dat zijn kop dus nooit zal kunnen rollen.’

    Volgens mij rolt zijn kop inmiddels sneller dan die van Boogert en heeft hij dat nmm aan zichzelf te danken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s