Het wonder van NedCar

Als er iemand de rust en de vakantie heeft verdiend, dan is het zeker de NedCar – werknemer die we de afgelopen twintig jaar te vaak voor het oog van de camera’s als een geslagen hond door de fabriekspoort bij Born naar buiten hebben zien gaan. Wat hij in die tijd aan ontslaggolven, overnames, reorganisaties heeft moeten ondergaan, grenst aan het ongelooflijke. Nooit was hij zijn bestaan zeker. Sterker nog. Zijn bestaan werd in feite altijd bepaald en overschaduwd door de donkere wolken die zich er altijd boven samen pakten. Chagrijn hoorde bij zijn werk in plaats van een beetje arbeidsvreugde omdat nooit iets zeker was en het gerucht meer betekenis en invloed had op de werkvloer dan de persmededeling of het bedrijfsbulletin. Komt nog eens bij dat de meesten van die 1500 die nu nog bij NedCar werken in feite in de loop van al die jaren alleen maar kollega’s hebben zien gaan en er nooit nieuwe hebben zien komen waardoor ieder met de verwachting had te leven dat het ooit, maar altijd vroegtijdig ook met de eigen baan gebeurd zou kunnen zijn. Wat bewaarheid leek te worden toen de laatste eigenaar Mitsubishi een half jaar terug te kennen gaf de stekker uit de productie in Born te willen trekken.

Waarmee het met dat zo veel geprezen produktiebedrijf einde verhaal leek te worden en de laatste 1500 werknemers ook zachtjes aan mochten gaan denken aan WW – uitkeringen, minder pensioen en hun kansloosheid op de Limburgse arbeidsmarkt omdat het over het algemeen om ouderen ging die dit lot zou gaan treffen. Maar wonderen blijken de wereld niet uit te zijn. Want ze konden rond dit zo veel geplaagde NedCar opeens gebeuren. Vraag mij vooral niet hoe omdat de oplossing ineens uit een hoge hoed werd getoverd zonder dat helder werd wie deze had bedacht. En uiteraard moesten die 1500 man wel een tijdlang door de geruchtenmachine, werden ze door veel onzekerheden en tegenstrijdigheden gekweld tot er werkelijk licht aan het eind van de tunnel kwam dankzij BMW, VDL en UWV. Waardoor eind 1914 door VDL als nieuwe eigenaar van NedCar voor BMW Mini’s worden gemaakt en alle bestaande medewerkers tot dat moment een WW – uitkering ontvangen die door VDL aangevuld wordt tot het huidige loon. Waarmee dit hele verhaal een verbluffend happy end heeft gekregen met de welverdiende rust en vakantie voor de 1500 NedCar – medewerkers, zonder dat ze ook maar iets aan de politiek te danken hebben. En daar mag best akte van worden gemaakt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het wonder van NedCar

  1. pjotr zegt:

    Helemaal mee eens, behalve dat de productie van mini’s waarschijnlijk pas in 2014 zal starten.

  2. Laurent zegt:

    Eind 1914? 😀

  3. Mack zegt:

    De man is echt niet meer van deze tijd. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s