Pseudo – liberalen

Op het ware liberalisme hoeft bij de VVD niet meer gerekend te worden. Zo steil zijn ze bij die partij niet meer in de leer sinds ze de smaak van macht te pakken hebben gekregen. Waardoor het de laatste tien, vijftien jaar van kwaad tot erger is geworden en in feite het snoeiharde conservatisme in huis is gehaald. Dat wordt wel verpakt in de gulle lach van Rutte. Maar wie daar doorheen kijkt, ziet dat zuinige, weinig innemende mondje van Blok, waarachter een beleid schuil gaat waarover weinig te lachen valt en dat ons land in een guur klimaat zal doen belanden. Zoveel wordt wel zeker als het verkiezingsprogramma van de VVD eens goed tegen het licht wordt gehouden. Dan blijkt met name dat het gros van de Nederlanders de komende jaren heel weinig te missen zal hebben. Want als het aan Rutte en zijn kompanen ligt, komt er bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor de huisarts, wordt het salaris van ambtenaren bevroren, worden alle uitkeringen, behalve de AOW, ontkoppeld van de lonen, ondergaat het basispakket in de zorg een verdere en stevige beperking en geldt huishoudelijke hulp niet meer als langdurige zorg. Ja, met de VVD wordt het beslist niet leuker en gaat er echt een koude wind door Nederland waaien omdat dat volgens die partij het beste is voor ons land. Of bedoelt ze er gewoon mee dat dat het beste is voor haar electoraat?

Want het terugdraaien van die door haar geaccordeerde forenzentaks, het benoemen van de natuur als product voor menselijk gebruik, het beschikbaar stellen van meer geld voor nog meer asfalt en de rigoureuze versobering van de sociale zekerheid zal niet anders dan spekkie voor het bekkie zijn van het soort mensen dat zich zo graag rekent tot de VVD – achterban, al was het alleen om het gevoel dat je jezelf daardoor tot een hogere sociale klasse kunt rekenen. Dan neem je graag op de koop toe dat er harde immigratiemaatregelen in dat verkiezingsprogramma worden bepleit die het halfzachte beleid van de huidige minister Leers moeten doen vergeten en eventuele afwijkingen van geldende Europese richtlijnen mogelijk dienen te maken. Zoals er stiekem de andere kant op wordt gekeken en voor zoete koek wordt geslikt als bij die pseudo – liberalen de aap uit de mouw komt en zij hun ware egocentrische aard tonen, noem het gerust hun bekrompenheid, als zij ervoor kiezen om op ontwikkelingssamenwerking drie miljard te bezuinigen omdat er geen sprake zou zijn van een kerntaak van de overheid, maar kennelijk door hen vergeten wordt dat dat door hen zo gekoesterde bedrijfsleven juist zo wel vaart bij die donaties aan partners in de Derde Wereld. Maar dat is duidelijk te veel van de VVD gevraagd, om over de eigen schaduw of horizon heen te kijken, omdat ze liever haar wereld klein houdt om met succes kortzichtig te kunnen blijven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Pseudo – liberalen

  1. Laurent zegt:

    Het is al heel lang een partij van neocons, inderdaad. Niks liberalisme. Ja, liberaal waar het het mogen vullen van je eigen zakken betreft misschien. Dat mag vooral niet in de weg gestaan worden.

  2. Mack zegt:

    Maar goed. Ondertussen in de peilingen….

  3. pjotr zegt:

    Een van de grootste problemen in de komende tijd is de desintegratie van onze maatschappij: Het uiteenvallen van de samenhang. Maatschappijen waar de cohesie groot is, functioneren het best. Maatschappijen waar de cohesie gering is, gaan aan onderlinge twisten ten onder. De VVD heeft als onderliggende slogan: “Ieder voor zich”, uitgedrukt in de zgn. “eigen verantwoordelijkheid”, waardoor de desintegratie verder wordt aangewakkerd. Terwijl de eigen verantwoordelijkheid zich juist zou moeten uitstrekken tot verantwoordelijkheid voor de medemens en de natuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s