Praten over sport

Ik ben blij dat het Europees Kampioenschap Voetbal erop zit, alles weer op zijn plek valt en de normale verhoudingen van begin juli beginnen terug te keren als de Tour de France zijn terechte dominante positie in onze aandacht claimt. Er zijn verschillende redenen voor mij om daarover blij te zijn. Allereerst schiet er wat meer tijd over voor andere bezigheden, zoals bijvoorbeeld de avondkrant lezen. Want die bleef nog wel eens liggen omdat alle wedstrijden werden gespeeld op of rond het tijdstip van haar bezorging en de voetballiefhebber in mij het dan toch won. Is dit al een opluchting, een echte bevrijding is het voor mij dat we verlost zijn van de praatprogramma’s die hun plek voor en na de voetbalwedstrijden hadden gekregen waarbij het een ware litanie werd om de goede keuze te maken en die vervolgens ook nog uit te zitten. Groter en pijnlijker konden de tegenstellingen niet zijn tussen wat de NOS en RTL 4 wat dat aangaat te bieden hadden. Aan de ene kant de loodzware ernst van al die kenners, analisten en andere belangstellenden die Jack van Gelder rond zich verzameld had om een uur lang maar door te filosoferen en analyseren over de gespeelde wedstrijden en de daarbij gebruikte taktieken. Niet om door te komen en onverteerbaar, terwijl zo’n enkel uurtje per week, op de zondagavond, tijdens het voetbalseizoen wel zijn amusementswaarde blijkt te hebben.

Maar avond aan avond alsjeblieft niet omdat je het net zo min te verstouwen krijgt als elke avond dat bord zuurkool, hoe liefdevol dat ook is bereid. Het alternatief in de vorm van VIOranje was evenmin genietbaar. Doorlopende ranzigheid, borreltafelpraat waarbij alleen nog maar het hoogste woord telt en de gevatte en intelligente opmerking er niet meer toe doet, is ook veel te veel van het goede als dat avond aan avond gedurende anderhalf uur wordt gepresenteerd en hetzelfde gevoel oproept alsof je elke dag verplicht bent om een frikandel speciaal met daarna nog een een frietje oorlog te eten. Ook dat moet je snel je neus uitkomen, wat dan ook bij mij vlug en spontaan gebeurde en mij tot de konklusie bracht dat al dat gelul om dat voetbal heen het niet had verdiend om uitgevonden te worden. Omdat het een bijdrage van nul komma nul had aan de kennis en gedachtenvorming rond dat spelletje. Dus logisch de opluchting bij mij dat wij weer terug zijn bij af en dat we weer in alle rust van de Avondetappe van Mart Smeets mogen genieten, omdat dat wel inzichten en nieuws brengt en professioneel wordt gemaakt, dus ook iets toevoegt aan de berichtgeving rond de Tour overdag. In tegenstelling tot wat er als alternatief op RTL 4 wordt geboden. Dat is niet eens goed geprobeerd. Dat is volledig mis geschoten en verder niet de moeite waard om er woorden aan vuil te maken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Praten over sport

  1. Mack zegt:

    Vanochtend dacht ik nog: die Smeets heeft het toch maar mooi voor elkaar elk jaar. Lekker een maand naar Frankrijk de tour volgen. Hij doet het ook goed vind ik, hopelijk gaan ze hem niet te oud vinden bij de NOS zoals ze toen van die Limburger met die sigaar vonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s