Tikkie takkie

Ze zijn gisterenavond toch maar mooi op hun nummer gezet, de sceptici, de zogenaamde voetbalkenners die bij hoog en bij laag beweerden dat ze uitgekeken waren op het tikkie – takkie voetbal van de Spanjaarden. Het was wat hen betreft allemaal te klinisch, het straalde te weinig beleving uit en het was maar breien, breien en nog eens breien zonder dat er ook maar een steek wilde vallen. Tot het oneindige door, tot je er bijna van in slaap viel. Zij zaten er in elk geval niet van op het puntje van hun stoel. Nee, dan de Italianen en de Engelsen die het spel met hun ziel en zaligheid speelden en beleefden, met vaker lange halen en snel thuis, als ze hard holden en een hoog tempo onderhielden. Wat per slot van rekening weinig zoden aan de dijk heeft gezet en zelfs in die vermeende schoonheid is gestorven. Zoals we in de finale van het EK Voetbal hebben mogen beleven. Waarbij dat ‘mogen’ met volle overtuiging door mij is gebruikt, omdat ik het als een voorrecht beschouw dat ik getuige ben geweest van een galavoorstelling op voetbalgebied zoals ik zelden heb gezien.

Schoonheid en effectiviteit werden gecombineerd om de tegenstander die waarachtig niet onder de maat speelde, te kunnen verslaan met als gevolg dat de Italianen erbij stonden en ernaar keken op welke inventieve wijze de Spanjaarden hun weg naar het doel van hun tegenstander vonden. Hun aanvallen en doelpogingen kenden dan ook een vanzelfsprekendheid die je nog verhinderde je af te vragen hoe die combinatie tussen spelers verliep, hoe de bal van voet naar voet ging. Zo hoog was het tempo van de meestal foutloze uitvoering. Kracht kwam er nauwelijks aan te pas, snelheid en techniek waren de bepalende componenten voor de schoonheid van het Spaanse spel dat de toeschouwer alleen maar in vervoering kon brengen en dus van de zonderlinge gedachte af moest brengen dat dit tikkie – takkie nog vervelen kon. Waardoor de hoop gerechtvaardigd is dat deze wervelende show nog vaak opgevoerd zal worden, bijvoorbeeld al tijdens het Wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië, waar het dan even succesvol zal zijn en dan definitief een nieuwe standaard kan vestigen voor hoe het voetbal zou moeten zijn en gespeeld behoort te worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Tikkie takkie

  1. Mack zegt:

    Alsjeblieft niet zeg, dat gepiel van die Spanjaarden. Er moet een nieuwe Ronaldo Luis Nazarrio opstaan, een individualist die gewoon een Spanjaard kan omspelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s