Writers block….

In alle jaren dat ik mijn weblog vul, is het mij eigenlijk nog nooit overkomen dat ik een dag geen inspiratie had, geen gegeven bij de hand had om eens flink over los te gaan, dat mijn bron wat opgedroogd leek. Elke dag had ik wel wat om er iets van te vinden of om over te vertellen. Des te vreemder de gewaarwording vandaag dat ik even goed droog stond, zoiets als een writer’s block had. Met als gevolg dat ik vanzelfsprekend naarstig op zoek ging naar de reden van dit voor mij nieuwe en hinderlijk fenomeen. Na lang nadenken en flink terugbladeren in mijn eigen kolommen, kwam ik tot de konklusie dat de oorzaak toch te herleiden moet zijn tot een aantal wat zurige commentaren die er bij mij flink de rem op hebben gezet, mij zijn gaan hinderen om hier alle facetten die in mijn gezichtsveld liggen, te benoemen. Want als je te horen krijgt dat al dat geschrijf over jezelf verdacht veel lijkt op gekoketteer, narcisme en aandachttrekkerij, dan komt dat, hoe je het wendt of keert, toch bij je binnen.

Bij mij tenminste wel. En heeft het zeker impact als je zulke geluiden, zij het wat implicieter, wel eens vaker in reacties hoort doorklinken. Dan ga je toch uitkijken, hoewel je voor jezelf schrijft. Maar dat beetje ijdelheid heb ik toch wel dat ik het best leuk vind als mijn schrijverij, mijn meningen respons ontmoeten c.q. debat oproepen. Omdat dat ook begint te verflauwen, zet je dat evenzo aan het denken en vraag je je vaker af of de weg die je ingeslagen bent, nog wel de juiste is. Waardoor sneller de aarzelingen ontstaan, het bloggen vrijblijvender wordt en uiteindelijk zo’n writers block moet ontstaan. Zoiets kan ik er alleen van maken. Maar misschien zit ik er wel volledig naast. Laat mij dat dan in elk geval weten zodat ik weer onverdroten en daardoor aangemoedigd verder kan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

7 reacties op Writers block….

 1. Christina Mercken zegt:

  Laat je niet kisten door overgevoelige zuurpruimen! Ik geniet nog altijd van je teksten en heb zo nooit als zodanig ervaren als wat je van je criticasters te horen krijgt. Dus wat mij betreft: blijf ajb schrijven, ik lees je stukken graag! Groetjes, Christina

 2. math zegt:

  Kom op Rob, het is ook bij de lezers komkommertijd en daarnaast vreet het voetbal nogal wat tijd weg. Bovendien is het niet gemakkelijk om steeds weer nieuwe actuele items te vinden.
  Vergeet niet, dat wanneer dingen eenmaal gezegd zijn, zeker die betrekking hebben op het verleden, gewone dagelijkse taferelen, Limburgse dorpen, over tien van toen, over dichters, schilderijen, films en vooral boeken, dat doorgaans maar eenmaal kan, wil je de herhaling vermijden. Ik sta toch al steeds versteld over de verscheidenheid en veelkleurigheid van onderwerpen, die bij jou de revue passeren. Ik zie dat maar weinig mensen klaar spelen, en al zeker niet met jouw kunst van taal. En natuurlijk leidt ouderdom ook bij jou tot wijsheid, en dat sommige lezers dat als “ouwe grompot retoriek” bestempelen is eerder een compliment dan een verwijt, de woorden van Mark Twain indachtig, “Wie een pessimist is voor zijn achtenveertigste jaar, weet te veel, wie een optimist is na zijn achtenveertigste jaar, weet te weinig.” (Mark Twain 1835-1910)

 3. pjotr zegt:

  Rob, jouw blogjes waardeer ik altijd bijzonder, hoewel ik weinig reageer. Natuurlijk lijk je met jje commentaren wel eens een oude mopperpot, maar dat spreekt mij toch wel aan. Doorgaan!

 4. math zegt:

  Ik sta uberhaupt versteld van het feit dat jij, gezien jullie gezondheidsproblemen, nog zoveel inspiratie hebt. Bij mij zouden deze zorgen leiden tot absolute blokkade van welke inspiratie dan ook. Schakel rustig een tandje terug en ga absoluut niet gebukt onder het achterwege blijven van steeds maar weer originele views.

 5. albert zegt:

  Lukte het plaatsen van een reactie gisteren niet (begrijp soms niets van dat wordpress!!) Vandaag is an other day en bespiegelaar ziet voortzetting van de blogactiviteiten. En dat is maar goed ook, want een writersblock kent ook bespiegelaar, het gevoel alles gezegd en geschreven te hebben, maar ook persoonlijke blokkades, welke zich zo af en toe aandienen, is een reeele bedreiging.
  Fijn dat je de draad weer oppakt, tenslotte heb jij nog reagluurders, die bespiegelaar ontbeert !! Je manier van be en omschrijven van de onderwerpen is alleen al uit het oogpunt van de nederlandse taal als instrument van interactie en communicatie een plezierige bijkomstigheid.

 6. Margo zegt:

  Ik sluit me bij de vorige sprekers aan. Het is overal, op alle blogs waar ik kom rustig, komkommertijd, ik denk dat dit niets te maken heeft met jouw manier van schrijven, Gewoon op de ouwe voet doorgaan zou ik zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s